Index Vakbarát Hírportál

Vásárlás, ügyintézés: itt vannak a szigorítások részletes szabályai

2021. március 5., péntek 17:46

Végre kijött a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések listája.

Pénteken délután jelentek meg a Magyar Közlönyben a heti Kormányinfón bejelentett, majd később Orbán Viktor miniszterelnök által részletezett szigorítások. Március 8-tól április 7-ig bezárják az iskolákat, óvodákat, és ugyancsak március 8-tól két hétre az üzletek egy része nem nyithat ki. 

Az ideiglenes védelmi intézkedések általános szabályai:

Hol vásárolhatunk?

Az üzletek közül csak a következők maradhatnak nyitva:

A vendéglátóhelyek (éttermek) nem minősülnek üzletnek, ezért elvitelre alkalmas ételek kiadására vagy szállítására egy rövid időtartamig be lehet menni. A fenti listában fel nem sorolt üzletek kötelesek zárva tartani.

A nemzetközi nőnap alkalmából, március 8-án, hétfőn a virágüzletek nyitva tarthatnak, és ott megengedett a tartózkodás, illetve a vásárlás. 

Milyen szolgáltatások fognak működni?

Személyes megjelenést igénylő szolgáltatások helyiségei kötelesek zárva tartani. Ez alól kivételt képeznek

Bezárnak a kaszinók és a kártyatermek, zárva maradnak a szálláshelyek, kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezők számára.

A jégpályák, uszodák, edző- és fitnesztermek, valamint a sportlétesítmények továbbra is zárva maradnak, de a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportolók számára edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából látogathatóak.

Mennyire büntethetnek?

A rendeletben meghatározott ideiglenes védelmi intézkedések betartását a rendőrség, a Magyar Honvédséggel együtt ellenőrzi. Az intézkedések megszegőit százezertől egymillió forintig terjedő bírsággal büntethetik, és az intézményt, a helyiséget legalább egy napra, legfeljebb egy évre ideiglenesen bezárhatják. 

Oktatás

Közigazgatás

A kormány felkéri a gazdaság szereplőit, hogy törekedjenek a gazdaság működtetése során az otthoni munkavégzés jogintézményének alkalmazására.

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok