Index Vakbarát Hírportál

Bezárnak az evangélikus és a református templomok

2021. március 5., péntek 16:02

A nyilvános istentiszteletek szüneteltetését javasolja a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) püspöki tanácsa a gyülekezeteknek – olvasható az evangélikus egyház pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében.

Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke, Kondor Péter és Szemerei János püspökök közös levelükben azt írták: 2021 böjti időszakában egyre növekvő reménységgel várták a találkozás lehetőségét. A jelenlegi súlyos járványügyi helyzetben mégis azt javasolják a gyülekezeteknek, hogy virágvasárnapig ne tartsanak személyes jelenléttel istentiszteletet, sem hétközi gyülekezeti alkalmat.

Az ajánlás hétfőn lép érvénybe, a püspöki tanács fokozott elővigyázatosságra kéri azokat a gyülekezeteket, ahol most vasárnap még megtartják az istentiszteleteket.

A püspökök reményüket fejezték ki, hogy mivel az oltás folyamata felgyorsult, hamarosan újra együtt lehetnek a „gyülekezet közösségében”. Egyúttal mindenkit arra biztattak, hogy regisztráljon és éljen az oltás lehetőségével.

Arra kérjük a testvéreket, hogy megértő szeretettel és türelemmel hordozzák ennek a hosszú és nehéz időszaknak a terheit, imádkozzunk egymásért. Bízunk a gyülekezetek önszervező erejében, hogy senki sem marad ige és segítség nélkül most sem

– fogalmaztak.

Digitálisra váltanak a reformátusok is

A járványhelyzet súlyos megpróbáltatások elé állítja Magyarország minden polgárát és különösen azokat, akik az élet rendjének fenntartásáért és az egészségünkért vállalnak felelősséget – írja a reformatus.hu. Hozzáteszik, hogy a járványhelyzet alakulását és a kormányzati intézkedéseket figyelembe véve, az egyház alkotmánya alapján úgy döntöttek, hogy 

2021. MÁRCIUS 8. ÉS 26. KÖZÖTT TERJEDŐ IDŐSZAKBAN MINDEN, SZEMÉLYES JELENLÉTTEL JÁRÓ ISTENTISZTELET, GYÜLEKEZETI ALKALOM ÉS ÖSSZEJÖVETEL SZÜNETEL.

Arra kértek, hogy az istentiszteleteket és gyülekezeti alkalmakat digitális eszközök segítségével, a gyülekezet helyi lehetőségeinek figyelembevételével tartsák meg, és tájékoztattak arról is, hogy a A nagyheti és húsvéti istentiszteletek rendjéről március 26-án dönt a Zsinat Elnökségi Tanácsa. 

Rovatok