Index Vakbarát Hírportál

A koronavírus után akár többhetes rehabilitációra szorulhatnak a korábbi betegek

2021. március 7., vasárnap 06:23

A koronavírus-fertőzésből való felgyógyulás után sok esetben több hónapig kezelni kell a korábbi betegeket, mert a betegség lefolyása után is megmaradnak náluk bizonyos tünetek. Többek közt fulladás, szívritmuszavar, testtömegvesztés, alvászavar és átmeneti demencia is jelentkezhet a felgyógyultaknál. 

Az Inforádiónak Toldy-Schedel Emil, a Budapesti Szent Ferenc Kórház főigazgatója elmondta: egyre több ember szorult „Covid-utógondozásra” az utóbbi időben.

Az eddigi becslések szerint a fertőzöttek körülbelül 15-40 százalékának kell hosszan tartó maradványtünetekkel szembenéznie – közölte. 

Állítása szerint az idő előrehaladtával egyre nagyobb szükség lesz a koronavírus utáni rehabilitációra Magyarországon. 

Hozzátette: a szakemberek eleinte azt gondolták, hogy a koronavírusból felgyógyultaknak csak tüdőgyógyászati rehabilitációra van szükségük. Azóta azonban kiderült, hogy az úgynevezett „hosszú-Covid” ennél jóval összetettebb tünetegyüttes. 

Fulladás, amelyet nem magyaráz meg a tüdőgyógyászati állapot, különböző ritmuszavarok, nagy fokú testtömegvesztés, az alvás–ébrenlét ciklusának a megváltozása, tanulási nehézségek, dementálódás, hormonális változások

– így összegezte a szakember azokat a tüneteket, amelyek még a koronavírus-fertőzés után is jelentkezhetnek. 

Hozzátette, emiatt több szakorvosra is szükség van a kezeléshez.

Tüdőgyógyász, kardiológus, endokrinológus, illetve adott esetben pszichiáter, pszichológus, valamint gyógytornász bevonása is szükséges lehet – mondta. 

Elmondta továbbá, hogy a Budapesti Szent Ferenc Kórházban már a tavalyi év óta működik „Covid-rehabilitáció”, és úgy tapasztalták, hogy

a kórházban kezelt, valamint az otthon maradt betegek eltérő kezelést igényelnek.

Az előbbieket akár hónapokon át kell kezelni, de az utóbbiak esetében is 3–6 hétnyi kezelésre lehet szükség – mondta a szakember. 

Ezenfelül a különböző korosztályokból kikerülő gyógyultak közt is eltérések mutatkoznak a tünetek tekintetében. Az idősebbeknél például gyakran átmeneti demenciát, a fiataloknál pedig tanulási nehézségeket lehet megfigyelni.

Az alvászavarok viszont szinte mindenkire jellemzőek – ismertette Toldy-Schedel Emil.

A tünetek közül a legtovább jellemzően a pszichések – a depresszió és az alvászavar – tartanak, de a tüdőt és a szívritmust érintő változások is jellemzően hosszú terápiát igényelnek.

Mi most azt tudtuk tenni, hogy a kapacitásainknak azt a részét, amit különben a tervezett műtétek töltöttek volna ki, azt fordítottuk Covid-ellátására

– számolt be a főigazgató, hozzátéve: a jövőben speciális szakambulanciákat is létrehoznak a kigyógyultak kezelésére. 

Rovatok