Index Vakbarát Hírportál

Óriás pontyokat loptak a Balatonból, de lebuktak

2021. március 8., hétfő 11:46

Lopás és orgazdaság miatt emeltek vádat egy férfi és bűntársa ellen, akik nem juttatták vissza a Balatonból kifogott pontyokat a tóba – írja az ugyeszseg.hu.

A vádirat szerint a horgászengedéllyel rendelkező 37 éves férfi és társa 2020 júniusában Balatonkenesénél

kifogtak a tóból, illetve eladtak egy 17 és egy 28 kilós pontyot.

Ezeket a halakat – az érvényben lévő rendelkezések szerint – vissza kellett volna engedniük a tóba. A nagyobbik, 28 kilós óriási halat egyébként – néhány korábbi fotó tanúsága szerint –

már többször is kifogták a tóból az előző években,

azt követően viszont rendre visszaengedték. 

Ezzel szemben a férfi és bűntársa a két halat a kifogásuk után egy Tolna megyei horgásztó gazdájának adta el, aki 345 000 forintot fizetett a két állatért. 

A két hal közül az egyiket később az ő tavából más horgászok kifogták, és erről képet is közzétettek az interneten. Ezen a fotón aztán a balatoni halgazdálkodást végző gazdasági társaság tagjai

felismerték, hogy arról a halról van szó, amelyet a Balatonból már többször is kifogtak.

Ezt amiatt is tudták megtenni, hogy a halnak – a nem hétköznapi méretén felül – van néhány jellegzetes sérülése, amelyek lehetővé teszik azt, hogy egyértelműen azonosítsák. 

A társaság munkatársai jelezték a horgásztó gazdájának, hogy az állat a Balatonból lett áttelepítve a horgásztóba. A gazda a hal következő kifogásakor értesítette őket, és visszaszállították az állatot a Balatonba.

A kisebbik, 17 kilós halat azonban nem lehet egyértelműen azonosítani.

Emiatt az azt eladó horgásznak végül 107 000 forintos kártérítést kellett fizetnie. 

Ezenfelül az ügyészség vádiratában a büntetlen előéletű terheltekkel szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben próbára bocsátás intézkedés alkalmazására tett indítványt a Veszprémi Járásbíróságnak, a horgásznak a bűncselekménnyel szerzett haszna erejéig pedig vagyonelkobzást is indítványozott.

A bíróság az időközben meghozott büntetővégzésével a két terheltet az indítványnak megfelelően 2-2 évre próbára bocsátotta.

Ezenkívül a lopás elkövetőjével szemben a bűncselekménnyel szerzett haszon értékében vagyonelkobzást alkalmaztak. A végzés még nem emelkedett jogerőre – írja az ügyészség. 

Rovatok