Index Vakbarát Hírportál

Elítélték a korrupt autópálya-rendőröket

2021. március 9., kedd 13:34

Korrupt autópálya-rendőröket ítélt jogerősen letöltendő börtönre a Fővárosi Törvényszék – tájékoztatta az MTI-t a Központi Nyomozó Főügyészség.

A büntetőeljárás a Győri Regionális Nyomozó Ügyészségen indult. A vád szerint 2018 szeptembere előtt a lébényi autópálya-rendőrök az M1-es autópálya Győr–Moson–Sopron megyei szakaszán járőrszolgálatuk alatt rendszeresen pénzt kértek külföldi tehergépkocsik és turistabuszok vezetőitől.

Az ügyészség egy korábbi közleménye szerint a vád lényege, hogy a korrupt rendőrök kül­föl­di teher­gép­ko­csik és turis­ta­bu­szok veze­tő­it ellen­őriz­ték, és pénzt kértek azért, hogy a vezetők továbbmehessenek, illetve szabály­ta­lan­sá­g ese­tén azért, hogy mel­lőz­zék velük szemben a felelősség­re vonást.

A jár­őrök főként ukrán, bol­gár, román, lát­ha­tó­an túl­sú­lyos járműsze­rel­vé­nye­ket állí­tot­tak meg, és 20 és 50 euró közöt­ti össze­gért, a szük­sé­ges intéz­ke­dé­sek meg­té­te­le nél­kül továbbenged­ték őket.

Az előkészítő ülés eredményeként a bíróság március 5-én meghozott végzésével a korábban megkötött egyezségeket jóváhagyta, és meghozta ítéletét, amely valamennyi vádlottnál megegyezett a vádiratban tett büntetési indítványokkal. Az ítéletet a vádlottak és védőik, továbbá az ügyészség is tudomásul vette, így az jogerőre emelkedett – tudatta a Központi Nyomozó Főügyészség.

Rovatok