Index Vakbarát Hírportál

Kincses Gyula: Előre félünk valamitől, amiről nem tudjuk pontosan, hogy mi

2021. március 10., szerda 20:32

A törvényt nem kell visszavonni, mert a két alapvető követelésünket, a tisztességes bért és a hálapénzmentességet tartalmazza. Azokat a pontokat akartuk módosítani, amelyeket pluszban kaptunk, de nem kértünk – mondta az új egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényről Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az elnök utalt arra, hogy például az éjszakai túlóráért, túlmunkáért 70 százalékos pótlék jár, azaz kevesebb, mint a normál munkaidőben.

Miután a korábbi bér 70 százalékáért nem találtak senkit, különböző megoldásokkal álltak elő arra, hogy magasabb díjazást tudjanak fizetni, így viszont most, a tisztességes béremelés után lesznek olyan orvosok, akiknek a 70 százalékos pótlékkal csökkenni fog a jövedelmük.

Ezt kell kezelni, a béremelés után nem lehet kevesebb a bére valakinek, mint korábban. 

Kincses Gyula szerint egy másik sérelem, hogy ha valaki végigdolgozott 24 órát, akkor másnap kötelező a pihenőidő, mert ez az orvos és a beteg érdeke is, csakhogy ezt a pihenőidőt jó néhány kórház levonja a munkabérből.

Előre félünk valamitől, amiről nem tudjuk pontosan, hogy mi. Lássuk meg, hogyan működik

– fogalmazott. 

Ami a koronavírus-járványt illeti, a MOK elnöke szerint elkényelmesedtek: azt hitték, hogy a fertőző betegségek már mögöttünk vannak, nem okoznak problémát.

 Az egészségügyet is elérte az a világtendencia, hogy a hatékonyság növelése érdekében nulla tartalékkal működik minden. Ezt most az egész fejlett világ egészségügye megszenvedi.

A kamarai vezető úgy látja, a jövőben fel kell készülni az ilyen helyzetekre, potenciális beszerzési forrásokat kell lekötni, szükséges a hazai gyártási képesség. Kincses Gyula nagyon bízik abban: ezen a járványon alapvetően túlleszünk, de szerinte komoly az esélye, hogy együtt kell élnünk vele, csak nem ilyen szinten.

Rovatok