Index Vakbarát Hírportál

Századvég: a többség elfogadhatatlannak tartja az oltásellenes kampányt

2021. március 10., szerda 14:48

A megkérdezettek többsége nem tartja elfogadhatónak, hogy a koronavírus-járvány alatt egy politikus vagy más közszereplő oltásellenes legyen – derül ki a Századvég 1000 fő megkérdezésén alapuló felméréséből, amit a közvélemény-kutató szerdán hozott nyilvánosságra.

Felelős politizálást várnak el az emberek a közéleti véleményformálóktól. A Századvég friss kutatása szerint a megkérdezettek 

73 százaléka elfogadhatatlannak tartja azt, hogy a koronavírus-járvány alatt egy politikus vagy más közszereplő oltásellenes legyen.

Emellett 23 százalék azoknak az aránya, akik elfogadhatónak ítélik meg a vakcinákat támadó nézetek terjesztését a pandémia alatt.

Az ezer fő megkérdezésén alapuló márciusi kutatásból az is kiderült, hogy a válaszadók 62 százaléka úgy véli, emberéletek múlhatnak azon, hogy politikusok vakcinák ellen kampányolnak, valamint, hogy megkérdőjelezik a magyar szakhatóság által jóváhagyott oltóanyagok hatékonyságát.

Azt is mérték, hogy mekkora az aránya azoknak, akik szerint a védőoltások támadása nem veszélyezteti a magyar emberek életét. Ezt 32 százaléknyian mondták.

Már az első dózist követő hetekben meglehetősen jó védettség alakul ki, egy oltás is nagy előrelépést jelent a védettség kialakulásához

erről már az országos tiszti főorvos beszélt az operatív törzs szerdai sajtótájékoztatóján. Müller Cecília arról beszélt, hogy nagyon meredeken felszálló ágában vagyunk a koronavírus-járvány harmadik hullámának. Emelkedik a fertőzöttek száma, valamint a kórházban ápoltak száma is.

Kétmillió embert is beolthatnak

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályának vezetője szerint á rilis elejéig mintegy kétmillió ember kaphatja meg a vakcinát, de ez függ attól, hogy a védőoltások időben megérkeznek-e, de nyára sok embert be fognak oltani, és addigra kialakulhat a nyájimmunitás.

A koronavírus tájékoztató oldal  adatai szerint már  8348-ra emelkedett  a kórházban ápolt  koronavírusos betegek száma, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Oltást  eddig  1 107 791 főt oltottak be, közülük 317 906-en a második oltását is megkapták. 

Rovatok