Index Vakbarát Hírportál

Hétfő óta nem lehet jogosítványt szerezni

2021. március 11., csütörtök 14:28

A gépjárművezető-tanfolyamok iránti érdeklődést a koronavírus-járvány sem tudta megfékezni – írtuk a közelmúltban. Igen ám, csakhogy a március 8-tól bevezetett járványügyi szigorítások értelmében jelenleg az autóvezetői oktatás is szünetel – tudtuk meg a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetsége (MATOSZ) elnökétől. 

Jovánovics Jánost azután kerestük meg, hogy az Index egyik olvasója jelezte: a pandémia idején akadályba ütközik a B kategóriás jogosítvány megszerzése, mert szünetel az egészségügyi oktatás és a vizsga, amit a Magyar Vöröskeresztnél lehet letenni, és ami a jogosítvány megszerzésének feltétele.

Felfüggesztett tanfolyamok

Utánajártunk, és azt tapasztaltuk, hogy a Magyar Vöröskereszt Facebook-oldalán csakugyan egyre többen jelzik ezt a problémát, amire az egészségügyi szervezet az alábbi hivatalos tájékoztatással reagált: 

A Magyar Közlöny pénteki számában megjelent 104/2021. (III. 5.) kormányrendelet alapján, valamint a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont döntésével összhangban, a Magyar Vöröskereszt 2021. március 8-tól határozatlan ideig országosan felfüggeszti az elsősegélynyújtó tanfolyamait és a közúti elsősegélynyújtó vizsgáztatást. További információ, részletes tájékoztató jövő hét elején várható a honlapunkon!

Egy másik posztban pedig azt írják, hogy a Magyar Vöröskereszt a gépjárművezető-jelöltek számára kötelező elsősegélynyújtó vizsgakötelezettség alól kizárólag jogszabályban meghatározott feltételek teljesülése esetén állapíthat meg mentességet, ilyen lehet például az egészségügyi végzettség. 

A koronavírus-járványra tekintettel a Magyar Kormány külön jogszabályban dönthet a gépjárművezetői engedélyek kiadására vonatkozó feltételek halasztásáról vagy időszakos könnyítéséről. Ilyen intézkedés jelenleg nincs hatályban, így erre való hivatkozással mentesség nem adható. A korábban befizetett tanfolyami és vizsgadíjak természetesen nem vesznek kárba, azokat az ügyfeleink a szigorított intézkedések visszavonását követő tanfolyamokon vagy vizsgaidőpontokon érvényesíthetik. Azok számára, akik nem élnek ezzel a lehetőséggel, a területileg illetékes megyei/fővárosi szervezet visszafizeti a korábban befizetett összeget.

Nincs könnyítés, április 6-ig tart a stop

A Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének (MATOSZ) elnöke, Jovánovics János mindezt azzal egészítette ki az Indexnek, hogy a koronavírus-járvány első szakaszában létezett olyan intézkedés, amely szerint egészségügyi tanfolyam és vizsga elvégzése nélkül is meg lehetett szerezni a jogosítványt, ilyen rendelet azonban a mostani szigorítás idején nem látott napvilágot.

De fontos tudni, hogy nemcsak az egészségügyi vizsgázás szünetel, hanem minden jogosítványszerzéssel kapcsolatos képzés és vizsga fel van függesztve – hangsúlyozza Jovánovics János, aki a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft.-től (KAV) azt a tájékoztatást kapta, hogy egészen április 6-ig szünetel az oktatás, ugyanis erre a tevékenységre a felnőttképzési szabályok érvényesek.

Taxizni lehet, oktatni nem

Megkerestük az ügyben a Magyar Autósiskolák Szövetsége (MAISZ) elnökét, Orosz Jánost is, aki azt mondta: ez az egész ügy nem rájuk, hanem a hatóságokra tartozik, bár véleménye természetesen van róla, mégpedig az, hogy ha a taxizást nem tiltották be, akkor vajon miért nem lehet gépjárművezetést oktatni, hiszen itt pontosan ugyanaz a helyzet, mint egy taxiban, csak azzal a különbséggel, hogy az autóban nem egy sofőr és egy utas, hanem egy oktató és egy tanuló ül. Orosz János nem érti a különbségtételt, és különösen nem érti a motorkerékpáros-oktatás esetében: ott ugyanis a motoros tanulót kellő távolságból kíséri az oktató, aki egymagában ül az autójában, és adóvevővel ad utasításokat. 

Orosz János azzal természetesen egyetért, hogy védekezni kell a vírus ellen, de az említett aggályait fenntartja.

Üsse kavics, kibírjuk ezt a néhány hetet

– zárta le a témát. 

(Borítókép: Egy kezdő személygépkocsi-vezető gyakorol oktatója segítségével a Magyar Autóklub Szolgáltató Központ tanpályáján a főváros IV. kerületében, a Berda József utcában. Fotó: MTVA / Jászai Csaba)

Rovatok