Index Vakbarát Hírportál

Nagy pénzből épül egy kicsi park az V. kerületben

2021. március 11., csütörtök 09:44

Pontosan 3 milliárd 120 millió forint állami támogatást kapott parképítésre az V. kerületi önkormányzat – bukkant rá a 24.hu a Belváros-Lipótváros honlapjára feltöltött iratok között.

Eszerint a fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter vezette önkormányzat a milliárdokat egy „szűk utcácska” fél futballpályányi telkére költheti, amely a Bástya utca 1–11. szám alatt fekszik. A területen egyébként már januárban el is kezdődtek az építési munkálatok, amelyekre a Penta Általános Építőipari Kft. kapott megbízást.

És hogy mi kerülhet ennyi adófizetői pénzbe egy parkon? Egy, a lap birtokába jutott előterjesztés ezt is tárgyalja: 

A hullámzó gyepes felület, amiken fel-le lehet szaladgálni, napozni, az öntött gumiburkolatú játszótér a játszóelemekkel, trambulinnal, csúszdával, régészeti tematikájú homokozóval, a minden irányba csobogó vízjáték, a páraoszlopok mind a játékos, szórakoztató, pihentető időtöltést szolgálják. Ezeket olyan további megoldások teszik még kényelmesebbé, még vonzóan fenntarthatóbbá, mint a lifttel, a rámpával akadálymentesen megközelíthető komfortpont (mosdó, pelenkázó), kihelyezett ivókút, a folyamatosan párologtató esőkert, a pergola, a szerpentinnel egymáshoz kapcsolódó pihenőterek, színes növénykiültetések. A terepszint alatti városfal bemutató és kiállítótér, a szabadtéri városfal bemutató, illetve a zöldfalként is hasznosuló tűzfalak, a városfal korabeli funkcióit értelmező gyilokjáró és kilátópont-nézelődő terasz mind a városfalra szervezett elemek.

UPDATE

Lapszemlénk megjelenése után az V. kerületi önkormányzattól a következő helyreigazítást kaptuk:

„A kormányzati támogatás összege bruttó összeg és magában foglal mindent, tehát nem csak a Bástya utca 1-11., (hrsz. 24066,) területén kialakítandó közpark, hanem a Veres Pálné utca (hrsz. 23997), illetve a Bástya utca 4-6. (hrsz. 24051, 24059) szám alatti ingatlanokon, valamint a Budapest belterület 24072 helyrajzi számú, Vámház krt. 8. szám alatti ingatlan önkormányzati tulajdonú helyiségcsoportjában kialakítandó helytörténeti bemutató tér költségét, továbbá magába foglalja az építőipari kivitelezési tevékenység előkészítése (terepelőkészítés, régészet),  a szakmai ellenőrzéséhez elengedhetetlen mérnöki szolgáltatások (tervezés, műszaki lebonyolítás, műszaki ellenőrzés), és a kapcsolódó adminisztratív feladatok (ügyvédi költség, engedélyeztetési, hatósági díjak) költségét is.

A cikkben hivatkozott, tavaly nyáron megjelölt költség ezzel szemben nettó összeg és csak a Bástya utca 1-11., (hrsz. 24066,) területén kialakítandó közpark kivitelezési költségét jelezte előre, a tervezés korai fázisában. Időközben a beruházás beavatkozási területe és műszaki tartalma nőtt. Tehát a beruházás mind a megvalósítási területe, mind a kialakításra kerülő funkciók tekintetében jóval túlmutat a Bástya utcai telek parkosításán, hiszen a tervek szerint magában foglalja a következő funkciók kialakítását: pihenőpark, a Vámház körút 8. szám alatt közel 400 négyzetméteres régészeti bemutató tér, kiállítás, meglévő régészeti emlékek bemutatása, mini tanösvény (városfal, gyilokjáró, a régészet által bemutatásra érdemesnek tartott felszín alatti régészeti emlékek), térszín alatti kiszolgáló helyiségek (porta, akadálymentes mellékhelyiségek, pelenkázó, üzemeltetési és gépészeti tér); valamint a Veres Pálné utca Szarka utca és Vámház körút közötti szakaszának út- és járdarekonstrukcióját is.”

Rovatok