Index Vakbarát Hírportál

Egyre nehezebben tudják fogadni a koronavírusos betegeket a kórházak

2021. március 12., péntek 17:44

Napról napra nő a nyomás az egészségügyi rendszeren a gyorsan terjedő járvány miatt.

Az emelkedő betegek létszáma miatt alig tudnak újabb koronavírusos betegeket fogadni a fővárosi kórházak. 

Nagyon feszített a helyzet. Ugyan még van hely, de akár néhány napon belül át kell irányítani más intézményekbe a kórházi ellátására szoruló betegeket.

– árulta el röviden a jelenlegi helyzetet az egyik fővárosi orvos.

Továbbra is a járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, írta a kormány koronavírus-oldala

A pénteki adatok szerint 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen, míg március elsején jóval alacsonyabb volt ez a szám. Akkor kórházban 5679 koronavírusos beteget ápoltak, és 537-en voltak lélegeztetőgépen. 

Telt ház a kórházakban 

Rövid idő alatt rendkívül gyorsan telítődnek a kórházak Covid-osztályai, és ez egyes vidéki intézményekben is egyre nagyobb gondot jelent. Míg pár nappal ezelőtt a balassagyarmati polgármester arról adott tájékoztatást, hogy két héten belül megtelhet a kórház, addig tegnap már a fideszes városvezető, Csach Gábor azt írta Facebook-oldalán, hogy

kórházunkban a Covid-részlegeken 205 beteget kezelnek, közülük több mint 20-an voltak ma lélegeztetőgépen, és egyre több a súlyos beteg. A betegszám elérte a kapacitás maximumát.

A Dél-pesti Kórházban 90 százalék körüli az ágyak telítettsége – számolt be Szlávik János infektológus a Kovidők legutóbbi online beszélgetésén. Szerinte nehéz megjósolni a tetőzést, valaki március végét, más április elejét mond.

Nehéz 2-4 hét vár ránk

– vélte Szlávik János. 

Zacher Gábor hasonló, 85-90 százalékos telítettségről számolt be a hatvani Covid-osztályon és a sürgősségin.

Sokkal súlyosabb állapotú betegekkel találkozunk, mint korábban: egész családok érkeznek, és sokszor csonkán térnek haza.

Olvasóink is hasonló helyzettel szembesültek. Egy család több tagja is kórházi ellátásra szorult a koronavírus miatt, azonban első körben a Budapesten élő betegek egyikének sem jutott fővárosi ágy. Egyiküket végül sikerült elhelyezni az egyik budapesti kórházban, de a család másik tagját 50 kilométerrel távolabb kellett szállítani. 

Azt, hogy hol vannak üres ágyak, mekkora az aktuális ágykapacitás, jól lehet nyomon követni. A centrumkórházak a hozzájuk közel fekvő intézményekbe próbálják átirányítani azokat a covidos betegeket, akik nem igényelnek intenzív ellátást. De természetesen figyelembe kell venni a fogadó kórház egyéb, műszaki felszereltségét is, többek közt azt is, hogy hány lélegeztetőgép szabad még

– árulta el az Indexnek egy másik orvos, aki hozzátette, ha hasonló ütemben emelkedik a kórházi ellátást igénylők száma, akkor az egészségügy egyre nehezebben tudja ellátni a betegeket. 

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2020. december 11-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok