Index Vakbarát Hírportál

Szlávik: még az sem látható, mikor tetőzhet a harmadik hullám

2021. március 13., szombat 15:22

Rendkívül nehezen becsülhető, hogy mikor tetőzik a koronavírus-járvány harmadik hulláma, és mikor kezdenek csökkenni az esetszámok − nyilatkozta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának. Szlávik János elmondta: a harmadik hullámban jóval nagyobb ütemben emelkedik a fertőzöttek száma, mint az első és a második hullám idején. A főorvos szerint ez előrevetíti, hogy a harmadik hullám súlyosabb lesz, mint az előzők voltak.

Magyarországon is a koronavírus brit mutációja a domináns, ami sokkal fertőzőbb, a fiatalokat is megbetegíti, súlyosabb klinikai tüneteket okozhat, és többen halhatnak bele a fertőzésbe. Ez azt jelenti, hogy súlyosabb járványról van szó, és ez a számokon is látszik − mondta Szlávik János, aki ismertette, hogy egyre gyakoribb, hogy olyan fiatalok kerülnek kórházba, akiknek nincsen alapbetegségük, ezért most még nagyobb a hangsúly a védekezésen, a járványügyi szabályok betartásán.

Az infektológus jó hírnek nevezte, hogy az idősek körében folyamatosan emelkedik az átoltottság szintje. Úgy gondolja,

a vírus ellen minden eszközzel harcolni kell, és amint egy új terápiás eszköz kerül Magyarországra, azt igyekszünk minél előbb beadni a megfelelő embereknek.

A favipiravir nevű vírusellenes gyógyszerről úgy vélekedett, a legjobb eredményeket akkor lehet elérni vele, ha olyanoknak adják, akik a fertőzés korai stádiumában vannak. Ez megrövidíti a betegség lefolyását, és néhány esetben megakadályozza, hogy az illető kórházba kerüljön.

Szlávik János azt is elmondta, hogy már több mint 300 millió oltóanyagot adtak be a világon a koronavírus ellen. A főorvos úgy látja, hogy a Magyarországon elérhető vakcinák egyikénél sem merült fel olyan tény, ami miatt meg kellene szakítani az oltást. A jelenlegi átoltottsági helyzet még nem elegendő ahhoz, hogy a járványt érdemben befolyásolja, ezért mindenkit arra biztatott, hogy regisztráljon a kormányzati oldalon a vakcinára.

Még néhány hétre van szükség a 2-3 milliós átoltottság eléréséhez, ami már egy kicsit befolyásolhatja a járvány lefolyását, a megállításához azonban a lakosság 60-70 százalékát kell beoltani − tette hozzá Szlávik János.

Rovatok