Index Vakbarát Hírportál

Botrány a Balatonszepezdi kerékpárút miatt

2021. március 13., szombat 10:58

A hosszú hétvége beköszöntével sok család dönt úgy, hogy elindul a Balaton felé. A tóhoz érkezők március-áprilisban még nem a fürdőruhát teszik az utazótáskába, hanem a bringát pakolják fel az autóra. A kerekezőknek azonban van, ahol kifejezetten nem örülnek.

Lassan húsz éve kerekeznek a Balatoni Bringakörút Zánka és Balatonszepezd közötti nyaralóövezetében. Az arra kerekezők a látvány miatt a tó melletti alsó utcákban tekertek, elkerülve a 71-es főút forgalmát. Az ott pihenő

nyaralótulajdonosok egy ideig elviselték a kialakult helyzetet,

bízva abban, hogy mindez csak ideiglenes, átmeneti állapot, és a végleges bringakörút – amely másfele vezet majd – létrejöttével a csendes utcákban ismét biztosítva lesz az, amiért itt vásároltak nyaralót, vagyis a pihenésük.

A körút bizonyos részeinek kialakítását a kormány 2018-ra tervezte, végül a kivitelezés befejezését 2021-re halasztották. A kormányhatározat értelmében egyes részek megújulnak, és új szakaszok is épülnek a 200 kilométeres Balatoni Bringakörút fejlesztésekor.

Balesetveszélyes bringások

Amikor azonban 2017-ben a balatonszepezdi Halász és a zánkai Dózsa utca több ingatlantulajdonosa észlelte a bicikliút építkezésének előkészületeit az utcában, úgy döntöttek, hogy lépéseket tesznek a Balatoni Bringakörút tervezett útvonala miatt. 

Nyílt levelükben úgy fogalmaztak:

Már jelenleg is katasztrofális a kerékpározó tömeg, megszűnt a nyaralóövezetünk nyugalma. A gyermekeket veszélyezteti a forgalom, ingatlanjainkat pedig komoly mértékben leértékeli. Tűrhetetlen állapot, hogy az önkormányzatok átnéznek a fejünk fölött, mivel nem mi választottuk a testületüket. 

Az egyik nyaralótulajdonos kiemelte, történtek olyan balesetek, amikor a bringások, miután elütöttek gyerekeket, sétálókat, egyszerűen tovább bicikliztek. 

A tiltakozók sérelmezték, hogy az önkormányzat és Révész Máriusz kerékpározásért felelő kormánybiztos mintegy 300 ingatlantulajdonos véleménye, megkérdezése nélkül, a fejük felett hozott olyan döntést, amely a nyaralótelepeket ellehetetlenítené. Az egyik Halász utcai ingatlantulajdonos szerint az összefogás végül, úgy tűnt, eredményesnek bizonyult. 

2017-ben elkezdtünk tiltakozni, ami kifejezetten eredményes volt. Úgy Révész Máriusz kormánybiztos, mint az ITM kerékpáros főosztálya is belátta, hogy tarthatatlanul veszélyes helyzet alakult ki, ezért megbízták a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t (NIF) egy tanulmányterv elkészítésével, ami megnyugtató eredményre vezetett.

Zánka nem kér a javasolt északi nyomvonalból 

A tiltakozók nyomására készült a két új nyomvonalterv, amely a 71-es út mentén vezetne. Az egyik a főút északi oldalán, a másik a főút déli oldalán haladna. A nyaralók mindkét lehetséges nyomvonallal egyetértettek, és támogatták Révész Máriusz javaslatát is.

A 2020 nyarára elkészült tanulmányterv alapján a kormánybiztos a zánkai szakaszon a 71-es út északi oldalán elvezetendő útra tett javaslatot. A nyaralótulajdonosok szerint az érintett lakosság ezt a nyomvonalat teljes mellszélességgel támogatta. Meglepetésükre azonban a zánkai testület ezt többször elutasította.

A bringások nem kérnek a déli útvonalból  

Ugyanakkor a zánkai képviselő-testület a 71-es út déli oldalán vezetendő útvonalat támogatta, mert akkor a kiépülő kerékpárút járdaként is működhetett volna. Ez a javaslat viszont a kerékpáros szervezetek támogatását nem nyerte el, mivel a kerékpárutat oda-vissza át kellett volna vezetni a főúton, ami nagy fokú balesetveszélyt jelent a kerékpárosoknak. 

A tiltakozók elképzelése szerint azonban a zánkai képviselő-testület javaslata mögött nem csak a bicikliúttal létrejövő járda megépítése áll.

kiderült, hogy az északi nyomvonal a polgármester telkének bejárata előtt vezetett volna el. 

Egyes bringás szervezetek már 2017-ben is azt javasolták, hogy számukra a mások által sok munkával létrehozott idilli környezet jobb, nincs szükségük bicikliútra. Ezután Révész Máriusz is változtatott addigi álláspontján. Úgy véli, a 71-es útvonal mentén javasolt északi és déli nyomvonal kerékpározás szempontjából rosszabb, mint a jelenlegi útvonal.

Mivel jelenleg nem született konszenzusos döntés az önkormányzatok, a nyaralótulajdonosok és a kerékpáros szervezetek között, ezért úgy tűnik, az elmúlt három év munkája, a megegyezésen alapuló tanulmánytervek feleslegessé váltak, és 

minden marad a régiben. 

A balatonszepezdi Halász utcai lakosok azonban nem akarják, hogy továbbra is bringások zavarják a pihenésüket. Kiemelték:

Minden lehetséges eszközt megragadunk a zánkai önkormányzat és a kormánybiztos meggyőzéséhez a kerékpárosok által is elfogadható északi nyomvonal megvalósulása érdekében. Talán a zánkai polgármester is hozzájárul, hogy a háza előtt menjen a nyomvonal a 71-es főút mellett.

(Borítókép: Biciklis pihen a balatonfenyvesi parton. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok