Index Vakbarát Hírportál

Magyar találmány segíti a vakcinagyártás gyorsítását

2021. március 15., hétfő 16:23

A Széchenyi-díjjas Karikó Katalin kutatónővel együtt dolgozó Kis Zoltán találmánya segíthet abban, hogy az mRNS alapú oltásokból hogyan lehet minél többet, minél rövidebb idő alatt gyártani - derült a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorából. 

A biokémiai végzettséggel rendelkező vegyész a műsorban arra hívta fel a figyelmet, hogy bár több oltóanyag is megjelent, a Föld lakosságának beoltásához rengeteg oltóanyagra van szükség. 

A gyógyszergyártó cégek ugyanakkor nem győzik a gyártást.

A kutató részletesen kifejtette, ez egy olyan folyamat, amelynek több része van. Ha a lassú a folyamat egyik része, akkor a többi is arra vár, hogy a lassú rész befejeződjön. Emiatt a folyamat annyira tud csak gyors lenni, amennyire a leglassabb lépés engedélyezi. Jelenleg azon dolgoznak, hogy az eddig i leglassabb lépést felgyorsítsák.

Megnézzük, hogy hogyan lehet ugyanabban az időben és folyamatban minél több vakcinadózisnak megfelelő alapanyagot előállítani

– tette hozzá.

A folyamat felgyorsítása azonban komplex feladat, ismerni kell a gyártási folyamatot, a műszereket, a vakcina jellemzőit és tulajdonságait, és ismerni kell a modellező programokat is.

A kutató úgy véli, az oltásgyártási folyamatokat felgyorsító modell a gyakorlatban egy-két éven belül lehet használható, amely akár felére is lecsökkentheti a gyártási időt.

Rovatok