Index Vakbarát Hírportál

Kutyatáppal csalt milliárdokat a magyar állateledel-gyártó cég

2021. március 16., kedd 15:56

Milliárdos áfacsalással kapcsolták le a nemzetközi színtéren is ismert magyar állateledel-gyártó cég bűnszövetségi vezetőit a NAV nyomozói – olvasható a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Facebook-oldalán

A pénzügyőrök a híradásban hangsúlyozzák, hogy a költségvetésnek okozott kár az akcióval teljes egészében megtérült. 

A NAV közösségimédia-bejegyzéséből kiderül, hogy a hajdúsági gyár egy vele szorosan összefonódó cég közbeiktatásával hozta be külföldről a gyártáshoz szükséges alapanyagokat, amivel fizetendő áfáját gyakorlatilag nullára csökkentette, így lényegében nettó áron jutott az árukhoz. Azt is megoldották, hogy a másik cégnek se kelljen adót fizetnie, ezért a készterméket a gyártól azonos értékben visszavásárolták, és egy másik, határokon is átnyúló számlázási láncolatot építettek ki a belföldi értékesítés adójának csökkentésére. 

Nagyszabású akcióban buktatták le a csalókat, a hivatal észak-magyarországi pénzügyi nyomozói huszonkilenc helyszínen kutattak IT-szakemberek, revizorok és járőrök bevonásával.

A nyomozók a cégek teljes könyvelési anyaga és elektronikus levelezése mellett az okozott kár biztosítására hat gépjárművet, két ingatlant és a gyár telephelyét is lefoglalták összesen több mint két és fél milliárd forint értékben. 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozói hét embert hallgattak ki, akik közül hármat bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalással gyanúsítanak. Az elkövetők akár tizenöt év szabadságvesztésre is számíthatnak.

Rovatok