Index Vakbarát Hírportál

Ipsos: Már a többség oltatná magát

2021. március 16., kedd 14:10

Jelentősen csökkent a vakcinákkal kapcsolatos bizonytalanság hazánkban, nőtt az oltást támogatók aránya, de ezzel párhuzamosan az oltást ellenzők tábora is – derül ki az Ipsos friss, reprezentatív felméréséből. Mint írják, az idősek a bolti eladókért, a fiatalok pedig a tanárokért és az óvónőkért aggódnak az átlagosnál jobban.

Korosztály szerint továbbra is a fiatalok körében a legnagyobb az elutasítottság, a 30 év alattiak 56 százaléka nem adatná be magának a vakcinát. Ez az arány 50 éves kor felett pont az ellentétére billen: nekik az 55 százalékuk már egészen biztosan tervez oltakozni. Az oltást ellenzők fele 40 év alatti.

Legnagyobb mértékben a 40–49 évesek körében emelkedett az oltást vállalók aránya: 14 százalékkal 53 százalékra nőtt. A legfiatalabbaknak kevesebb mint egyharmada, a 60 év felettieknek már csaknem kétharmada tervez élni a vakcinálás lehetőségével

A friss felmérésből az is kiderült, hogy bár az egyre elnyúló járványügyi korlátozásokba kezd belefáradni a magyar társadalom, a felívelő megbetegedési számok ismét elbizonytalanították a már nyitásra készülő lakosságot.

Rovatok