Index Vakbarát Hírportál

Szlávik János: Nyugodtan beadható az AstraZeneca vakcinája

2021. március 16., kedd 10:32

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológusa válaszolt a hallgatói kérdésekre a Kossuth rádió kedd délelőtti műsorában. A szakember többek között szót ejtett az AstraZeneca védőoltásáról is, amelyet már Európa több országában felfüggesztettek.

Aki már megkapta, nyugodtan fogadja el másodszorra is. A gyógyszergyártók persze óvatosak, de eddig semmilyen jel nem utal arra, hogy aggódni kellene bárkinek is, ha csak normális oltási reakciói voltak, azaz láz, fejfájás vagy fáradékonyság. Magyarország egyelőre úgy döntött, hogy nyugodtan beadathatja magának mindenki a második oltást is.

Az egyik hallgató azt panaszolta, hogy a kínai vakcina a kelleténél hosszabb tüneteket okozott nála. Szlávik János szerint teljesen természetes, hogy az oltás tüneteket produkál, de ez általában egy napon belül elmúlik. Ha tovább nyúlik, és légúti vagy hasonló panaszai vannak a páciensnek, akkor elképzelhető, hogy közben vagy utána egy-két nappal elkapta a koronavírust. Az oltás után sem vagyunk még egyből védettek, figyelnünk kell magunkra néhány hétig – mondta a szakorvos.

A szakember hozzátette: aki náthás vagy megfázott, az is kaphat védőoltást, valamint a krónikus allergiások, illetve az epilepsziások is.

Hogy meddig véd az oltás, Szlávik János szerint nehéz megjósolni, de 6-8 hónapig mindenképpen védettek vagyunk, ha mindkét vakcinát megkaptuk. A vírus azonban folyamatosan változik, az oltás pedig kell ahhoz, hogy ne kerüljenek tömegek kórházba – hangsúlyozta.

Az infektológus senkinek sem javasolja, hogy olyan országokba utazzon, ahol mutáns törzs szaporodott el, még két oltással sem. Ilyen például Japán, a Dél-afrikai Köztársaság, Brazília, de látjuk, hogy Európában is felütötte a fejét a koronavírus új változata. Szlávik János szerint

A vírus nem győzhet, az emberiség le fogja győzni a járványt.

Rovatok