Index Vakbarát Hírportál

Jakab Péter Orbán Viktornak: Jön még kutyára dér

2021. március 16., kedd 18:48

– Van baj, nem kicsi – kezdte az azonnali kérdések óráját Jakab Péter az Országgyűlés keddi ülésén. A Jobbik elnöke szerint Orbán Viktor a válságban is a magyarországi olimpiáról és a futballválogatott világbajnoki döntőjéről álmodozik.

Egyem a szívét

– mondta a jobbikos politikus, hozzátéve, az ő álmai például egy normális egészségügy, a magyar melósok megbecsülése és az elszámoltatás. A Jobbik elnöke közben az előtte ülő államtitkár asztalára tett 75 forintot azzal a kéréssel, hogy számolja meg, mert ennyivel nőtt a közmunkások napi bére. Jakab a többi között az összeomló oltási tervet és a koronavírus-járvány több mint 17 ezer magyarországi halottját említve feltette a kérdést a kormányfőnek, nem érzi-e úgy, hogy távoznia kellene. 

Válaszában Orbán Viktor felsorolta, hogy milyen lépésekkel segítették a vállalkozásokat, például bértámogatással, hitelmoratóriummal, járulékok elengedésével és adócsökkentésekkel. Azt pedig továbbra is vállalják, hogy legalább annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit a válság tönkretett.

– Ritkán szokott igazat mondani, most sem sikerült – szólt Jakab viszontválasza, aki szerint más országokban érdemi pénzügyi segítséget kapnak a vállalkozások, de a magyar kormány nem tett semmit, sőt, „beszálltak a felszámolóbizniszbe, hogy mások nyomorából hasznot tudjanak húzni”. Urizálnak, aki meg parizert eszik, azt leprolizzák. (...) Ezek önök, de semmi gond, miniszterelnök úr, jön még kutyára dér, minél nagyobb az arc, annál nagyobb lesz a pofára esés – zárta mondandóját az ellenzéki pártelnök.

Pofára esési ügyben vannak tapasztalatok, hiszen ön volt az, aki óriási diadalt hirdetett a szerencsi időközi választáson, és az egész ország színe előtt esett arra a nagy arcra, amiről az előbb beszélt

– kontrázott Orbán. A kormányfő leszögezte, a jobbikos politikus csak eljátssza a szegénylegényt, miközben minden hónapban több millió forintot keres, ez pedig kétszínűség.

A szocialista Kunhalmi Ágnes arról kérdezte a kormányfőt, hogy Szombathelyen miért nem kaphatott engedélyt az önkormányzat által kialakított oltópontok használatbavétele. A kormányfő válaszában arra kérte Kunhalmit, hogy állítsák le az oltásellenes kampányukat, mert az felelőtlenség. A kínai és orosz vakcinákkal már félmillió embert oltottak be, és akár több százan is meghalhattak volna, ha nem élnek a lehetőséggel. Orbán szerint az ellenzéké lenne a felelősség, ha valaki az ő kommunikációjuk miatt mond nemet a vakcinára. Ezután közölte, hogy Magyarországon ebben a pillanatban elegendő számú oltópont működik. Ha lesz több vakcina, tudják bővíteni ezeket. 

A DK-s Arató Gergely szerint a kormánynak fogalma sincs arról, hogyan kellene megszervezni egy oltási kampányt, az emberek nem tudják, hogy mikor kerülhetnek sorra.

Orbán reakciójában elmondta, őt is bántja és zavarja, hogy az Európai Unió megrendeli a vakcinákat, kifizetjük őket, de nem érkeznek meg. Magyarországon nem azért halad így az oltás, mert nincs megszervezve vagy nem szeretnék felgyorsítani, hanem mert nincs elegendő vakcina. A miniszterelnök szerint az EU rossz szerződéseket kötött, nincs bennük garancia, ezért nincs eszköz a gyógyszergyártókkal szemben, de ezeket a dokumentumokat nem tudja nyilvánosságra hozni.

Ha államférfi nem tud lenni, legyen férfi

– kezdte Arató a viszontválaszt, azt kérve, hogy az Orbán-kormány ne bújjon Brüsszel, Soros, Gyurcsány és az ellenzék mögé. Felhozta a 600 ezer, raktárban tárolt vakcina kérdését is, de Orbán szerint azt, hogy a beadott első dózisok párjával mihez kell kezdeni, a járványügyi szakemberek dönthetik el, és ők úgy határoztak, hogy a raktárakban kell maradniuk, mert hamarosan be kell adni őket második dózisként.

Az LMP-s Keresztes László Lóránt a nemzeti szuverenitás védelméről beszélt, feltéve a kérdést, hogy kormányzati pozícióból miért nem állnak ki, amikor az orosz vagy kínai nagyhatalmi érdekekkel szemben kellene megvédeni az országot.

Erőfeszítéseket tettem arra, hogy megértsem, mi is a kérdés

– válaszolt Orbán, aki szerint „mi a magyarokat képviseljük Brüsszelben, önök Brüsszelt képviselik Magyarországon”.

Az amerikai szenátusban pedig korrekt kérdés lenne a kínai és orosz nagyhatalmi érdekekről beszélni, de Magyarországot mivel fenyegetik? Orbán szerint a magyar kormány nem támogatja a hidegháborús logikát, és a nemzetközi héjákat sem.

Keresztes ezután a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását kritizálta, de Orbán szerint nincs olyan épelméjű ember, aki nem tartja Magyarországra nézve előnyösnek, hogy Görögországból indulva hazánkon keresztül szállítsák a kínai árukat Nyugat-Európába. A kormányfő úgy gondolja, hogy ennél nagyobb sikert ritkán könyvelhet el külpolitika.

A párbeszédes frakció tagjaként az MSZP-s Burány Sándor arra hívta fel a figyelmet, hogy a miniszterelnök ellentmondásos nyilatkozatokat tesz a járványhelyzettel összefüggésben, ennek tisztázását kérte az ülésen. A kormányfő kifejtette, hogy az oltással támadunk, de a harmadik hullám miatt egyszerre védekezünk is. Az a cél, hogy minden regisztráltat beoltsanak, az ellenzéket csak arra kéri, hogy ne beszéljék le az embereket a vakcináról.

Burány hozzátette, azzal is el kell számolnia Orbánnak, hogy az egyik legrosszabb halálozási arány Európában a magyar. Orbán szerint úgy tűnik, mintha versenyt kellene futni a statisztikák magyarázásában, miközben egyetlen ember élete is veszteség, és mindenkit meg akarnak menteni.

Rovatok