Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: Kórházaink rendkívüli terhelésnek vannak kitéve

2021. március 17., szerda 12:46

A járványügyi védekezés legkritikusabb hetét éljük – mondta Müller Cecília az operatív törzs szerdai tájékoztatóján. Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet, hogy a járványügyi adatok folyamatosan romlanak, amelyek szinte napról napra csúcsot döntenek. A koronavírus nemcsak krónikus és idős betegeket, hanem fiatalokat is veszélyeztet most már.

Egész Európában tombol a járvány – jelentette ki Müller Cecília, hozzátéve, hogy a brit mutáns sokkal fertőzőbb, mint az úgynevezett vadvírus, komolyabb, súlyosabb megbetegedést tud okozni, a kórházak pedig rendkívüli terhelésnek vannak kitéve – tette hozzá. Biztató, hogy a védőoltások beadása jól zajlik – mondta Müller Cecília, aki bejelentette, hogy

ma megérkezett 100 ezer Sinopharm-vakcina.

Ezt kezdik is vizsgálni a Nemzeti Népegészségügyi Központban (NNK). Ha mindent rendben találtak, akkor az eddig regisztrált idősek első és második oltására fogják elhasználni – magyarázta. 

Az országos tiszti főorvos azt is mondta, hogy a szennyvizekben mindenhol emelkedik a vírus örökítőanyaga, ahol pedig stagnál, ott magasan. Sehol nem mértek csökkenést. Hozzátette, a következő egy-két hétben a fertőzöttek számának emelkedésére kell számítani. 

Müller Cecília beszélt arról is, hogy egy hét alatt 55 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma. Az újonnan fertőzöttek átlagéletkora 45 év. Közölte, hogy a 40–49 éves korosztályban a legmagasabb az érintettség, az összes új fertőzött 23 százaléka innen került ki. 

Az országos tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a 60 év feletti korosztályban az új fertőzöttek aránya jelentősen csökkent. A járvány dinamikája legnagyobb arányban Budapesten és Pest megyében nőtt. Pest megyében 81, míg Budapesten 68 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma. 

Mindenki vegye fel a védőoltásokat, mert csak így lehet gátat szabni a járványnak, és annak, hogy ne kerüljünk kórházba, és ne veszítsük el az életünket

– kérte Müller Cecília, aki leszögezve, minden vakcina véd a koronavírus-fertőzéssel szemben. 

Rovatok