Index Vakbarát Hírportál

Szlávik János: Öt évvel csökkent a koronavírus miatt kórházba kerülők átlagéletkora

2021. március 17., szerda 11:13

Súlyosabb megbetegedést okoz a koronavírus brit mutációja, és körülbelül öt évvel csökkent a kórházba kerülők átlagéletkora – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa az M1-en.

Szlávik János hangsúlyozta, hogy az elkövetkező néhány hétben mindenkinek nagyon kellene vigyáznia magára. A szakemberek szerint a brit mutánsnál erőteljesebb a láz és a köhögés, a fejfájás és az ízületi fájdalom. Ráadásul a brit variáns esetében nőtt a halálozási arány is.

A főorvos úgy gondolja, a beoltottakat és a betegségen átesetteket együtt kell vizsgálni ahhoz, hogy megállapítsák a betegség ellen immunisak csoportját. 

A fertőzésen átesettek hivatalos számát körülbelül hat-hétszeres szorzóval kell vizsgálni,

hiszen ennyien lehetnek, akik nem is tudják, hogy korábban elkapták a betegséget. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a védelmi intézkedéseket az oltás beadása után is be kell tartani, hiszen néhány százalékban előfordulhat, hogy beoltott ember is megfertőződik.

A koronavírusra jellemző, hogy újra lehet fertőződni, tehát nem tudjuk pontosan, mit jelent, ha valaki átesett rajta, hogy az mennyi ideig véd, melyek azok a mutatók, amelyek bizonyítják, hogy ők védettek vagy nem védettek a fertőzéssel szemben

– fejtette ki Szlávik János, hozzátéve, hogy bár a járvány folyamatos, dinamikus mozgásban van, 

már nem az a kérdés, hogy legyőzzük-e, csak az, hogy mikor.

Az infektológus elmondta azt is, hogy Magyarországon egyelőre nem volt olyan adat, amely alátámasztotta volna, hogy az AstraZeneca oltóanyagának mellékhatásai között a vérrögképződés is szerepelne. 

Rovatok