Index Vakbarát Hírportál

Kemenesi Gábor: Csak azokat a mutánsokat vizsgálják, amelyek jobban fertőznek

2021. március 18., csütörtök 20:53

Ha jó híreket akarunk látni, akkor Izraelt kell nézni, ugyanis ez az első ország, ahol teljes átoltottságot értek el − mondta Kemenesi Gábor a Facebookra feltöltött videójában. A pécsi virológus hozzátette: most Izrael egy kis kavics az óceánban, ami kiemelkedhetett, de ha a tenger nem csendesül, ezt a kis szigetet is elöntheti a víz.

Ez bizonyítja azt, hogy a járvány méregfoga a vakcinákkal kihúzható, azonban amíg a vírust mindenhol nem győztük le, sehol nem győztük le

− mutatott rá, majd hozzátette, hogy az átoltottság után az országban folyamatosan csökkenő tendenciát figyeltek meg a fertőzöttek, a kórházban ápoltak és a halálesetek számában is.

A pécsi virológus beszélt az AstraZeneca biztonságosságáról is. Csak Európában megközelítőleg húszmillió adag oltóanyagot adtak már be, miközben összesen hét vénás trombózisról és 18 agyi trombózisról esett szó. Az oltóanyag előnye messze meghaladja a lehetséges mellékhatásokat – mutatott rá. Mint mondta, ha megnézzük akár a fogamzásgátlót vagy bármilyen más gyógyszert, amit szinte naponta használunk, a leírásában megtalálhatjuk a vérrögképződést mint mellékhatást.

A vírusmutációkról is beszélt a virológus. Elmondta, hogy csak azokat a variánsokat követik nyomon, amelyekről tudják, hogy jobb terjedéssel bírnak, növelik a halálozás esélyét, illetve azokat, amelyek csökkentik a vakcinák antitestes immunválaszát.

A vakcina elhozza majd azt a „megváltást”, hogy nyithatunk. Tudni kell viszont, hogy az oltóanyagok nem biztos, hogy olyan mértékben védenek, hogy a felső légutakban nem telepedhetne meg egy kicsit a vírus, így tovább tudjuk adni – szögezte le Kemenesi Gábor.

Rovatok