Index Vakbarát Hírportál

Pénzt és partnerséget kínál a kormány Budapestnek

2021. március 18., csütörtök 14:30 | aznap frissítve

A Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa mai ülése előtt Fürjes Balázs államtitkár sajtótéjékoztatón ismertette annak a javaslatcsomagnak a részleteit, amelyet Budapest vezetése számára ajánlanak a főváros közös fejlesztésének érdekében.

„A vírushelyzet mellett is folyamatos az egyeztetés a kormány és a főváros vezetése között” – mondat Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtök déli online sajtótájékoztatóján.

A kormány pénzt és partnerséget kínál Budapestnek. Ennek alátámasztásaként egy 5 pontból álló programcsomagot készítettek, melynek keretében a kormány az elkövetkező 3-4 évben újabb 60 milliárd forintot ad, továbbá közel 3000 milliárdos forrást biztosít Budapestnek a 2021–27 es ciklus uniós költségvetéséből az egészségügyi ellátás fejlesztésére, oktatásra (hangsúlyosan egyetemi képzések színvonalának emelésére), a közlekedés javítására és a főváros zöldítésére.

Fürjes Balázs jelezte, hogy bár vannak vitás kérdések a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsában, a feladatuk az, hogy ezekre közös megoldásokat találjanak a Főváros vezetésével.

GYERMETEG ÉS MÉLTATLAN A KORMÁNYZAT VISELKEDÉSE - ÍGY ÉRTÉKELTE KARÁCSONY GERGELY FŐPOLGÁRMESTER AZT, HOGY FÜRJES BALÁZS ÁLLAMTITKÁR MÁR A MAI TÁRGYALÁSOK MEGKEZDÉSE ELŐTT A NYILVÁNOSSÁG ELÉ ÁLLT.

Budapest vezetője a kormány képviselőivel és az európai bizottság fejlesztésért felelős biztosával folytatott tárgyalásai után tartott sajtótájékoztatót. Ezen a találkozó legfontosabb üzenetének azt nevezte, hogy sikerült rávenni a kormányt, hogy tárgyalóasztalhoz üljenek és érdemi egyeztetés indulhasson az európai uniós források elosztásáról. Jelezte, a helyreállítási alap révén, az elkövetkezendő években dupla támogatási összeg érkezik Magyarországra és Budapestre. Szavai szerint eddig az érintettek háta mögött igyekezett a kormány fejlesztési programokat kialakítani, most azonban kiderült, hogy nem lehet megkerülni a partnerségi egyeztetést az önkormányzatokkal.

A főpolgármester üdvözölte a 3000 milliárdról szóló bejelentést, és hangsúlyozta, hogy ezt az összeget a közérdeket szolgáló módon kell elkölteni. Az egyeztetési kényszerről szólva azt mondta, az előjelek "borúsak" mert a kormány nem szereti az egyenrangú tárgyalópartnereket, abban viszont megállapodtak, hogy jövő héttől intenzív tárgyalások kezdődhetnek a kormánnyal az uniós források elköltéséről.

Már most sikerült annak a 10 milliárdos kormányzati forrásnak a felhasználásáról egyezségre jutni, amit a kerületi járóbeteg ellátás fejlesztésére fordíthatnak a kerületek. Jó hírnek nevezte, hogy a pesti alsó rakpartot közösen fejlesztik a jövőben, a Főváros zöld rakpart programja keretében. Mindezek mellett több olyan pont is a FKT napirendjén volt, amiről nem született megállapodás.

Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, folytatják a tárgyalásokat a vitatott kérdésekről.

Rovatok