Index Vakbarát Hírportál

A koronavírusos anyák is nyugodtan szoptathatnak

2021. március 19., péntek 13:50

Az anyatejbe nem jut át a koronavírus, sőt az anyatej vírusneutralizáló antitesteket tartalmazhat, ezért a fertőzött anyáknál is ajánlott a közvetlen szoptatás és a rendszeres bőr-bőr kontaktus a gyermekkel; az újszülött elkülönítése sem szükséges − olvasható a Heim Pál Gyermekkórház magazinjában. 

Mint írták, az anyatej nagyon fontos tápanyagforrás a gyermekeknek, antitesteket és egyéb bioaktív anyagokat is tartalmaz, ami által számos fertőző és nem fertőző betegségtől védi meg az újszülöttet. A vizsgálatban 18 édesanyát vizsgáltak, akik közül 15 esetben mutattak ki koronavírusos tüneteket. Emellett 37 anyatejmintát is elemeztek. Mint kiderült, az anyatejek egyike sem tartalmazta a koronavírust, azonban 80 százalékukban vírusspecifikus antitestet mutattak ki. Ebből kiderült, hogy a vírus nem, de az antitest bekerül a gyermek szervezetébe.

A cikk egy vizsgálatra hivatkozik, melyben azt is felmérték, hogy a mellbimbó környéke tartalmaz-e vírust. Itt a 70 mintából nyolcban kaptak pozitív jelet, viszont ha a mellett lemosták a mintavétel előtt, akkor egyik minta sem lett pozitív. A vizsgálatok további eredményei:

Rovatok