Index Vakbarát Hírportál

Extrém terhelés mellett dolgozik az Országos Mentőszolgálat

2021. március 19., péntek 14:32

„Bajtársaink példamutatóan helytállnak ebben a nehéz időszakban, az Országos Mentőszolgálat működőképessége, a mentőellátás az ország minden területén biztosított” – közölte az Indexszel Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

Egy március 17-i bejegyzésben az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Facebook-oldalán arról tájékoztattak, hogy

a balesetekhez, rosszullétekhez, újraélesztésekhez és más feladatokhoz több mint 4000 alkalommal hívták segítségül a szakembereket, illetve egyetlen nap alatt több mint 27 ezer mintavételi igény is érkezett az életmentőkhöz.

A mentőszolgálat akkor azt írta, hogy a járvány miatt a mentők megemelt kapacitással dolgoznak, naponta csaknem száz pluszegység áll szolgálatba a rászorulók segítségére, így nem okozott fennakadást a hatalmas esetszám.

Győrfi Pál is arról számolt be online bejelentkezőjében az oldalon, hogy kiugró feladatszámokat tapasztalnak az elmúlt napokban, de a szükséglethez tudják igazítani a kapacitásokat, például vidékről Budapestre mentőerőket átcsoportosítani.

Erre most szükség is van, hiszen „nagyon komoly terhelés alatt dolgoznak a mentők” – tette hozzá.

Egy nyugat-magyarországi mentődolgozó az RTL Klub Híradójának azt nyilatkozta, az is előfordul, hogy egy 24 órás műszakban csak a kétszer 20 perces, kötelező pihenőidőre tudnak megállni. Azt is mondta, hogy durván le vannak terhelve, a márciusban 40-50 órányi túlórát kell elvégezniük a beosztás szerint.

Az Index kérdésekkel fordult az Országos Mentőszolgálathoz:

Kérdéseinkre Győrfi Pál szóvivő a válaszában azt írta, a magyar egészségügy – hasonlóan a világ más, járvány sújtotta országainak egészségügyi rendszereihez – eddig soha nem látott próbatétel alatt áll, a mentőszolgálat is extrém terhelés mellett dolgozik.

Szervezési oldalról a kapacitásokat megerősítették (naponta mintegy százzal több mentőegység, önkéntesek és betegszállítók bevonása a mintavételezésbe stb.), térben és időben az aktuális szükségletekhez igazítják, és minden szükséges intézkedést megtettek az ellátás folyamatossága érdekében.

Arra is kitért, hogy a szakmai protokollokat, a fertőtlenítés szabályait továbbra is szigorúan betartják.

Bizonyára ennek is köszönhető, hogy a koronavírus-fertőzés miatt munkából kieső dolgozóink aránya egy százalék alatt van, ami nem veszélyezteti a működőképességünket

– közölte Győrfi Pál.

(Borítókép:  Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője a pilisvörösvári szűrőbuszos tesztelés sajtótájékoztatóján, 2020. december 11-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI) 

Rovatok