Index Vakbarát Hírportál

Kásler Miklós: Néhány hét múlva lecsengőben lesz a járvány

2021. március 19., péntek 15:13

Az emberi erőforrások minisztere azt mondta az Életközelben című műsor pénteki adásában, hogy „előrelátható volt a járvány dinamikájának növekedése, hiszen Magyarországon is ismétlődik az, ami Angliában történt”. Kásler Miklós ezzel arra utalt, hogy a brit mutáns terjedési sebessége majdnem a kétszerese az eredeti vírustörzsének, és sokkal veszélyesebb is, mert a fiatalokat is eléri, a betegség lefolyása pedig lényegesen súlyosabb. 

A miniszter szerint az első két hullámhoz képest most az a különbség, hogy Magyarországon elkezdődött a tömeges vakcináció. Leszögezte, hogy amikor az átoltottak részaránya meghaladja a kívánatos értéket, akkor lehet számítani arra, hogy a járvány lecsengőben lesz. Addig csak néhány hét van, és ezt a néhány hetet kell járványügyi intézkedésekkel áthidalni – tette hozzá Kásler Miklós.  

Mindenáron törekedni kell arra, hogy az átoltottságot növeljük 

– húzta alá a miniszter, aki felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon az átoltottság mértéke majdnem a duplája, mint az európai átlag, és Málta után nálunk vannak a legtöbben beoltva. Amikor a népesség legnagyobb része immunitással rendelkezik, akkor a körülöttünk lévő járvány megfékezhető lesz, hacsak nem lesznek újabb mutációk – mondta Kásler Miklós

Rovatok