Index Vakbarát Hírportál

Szlávik János: A koronavírus nem válogat a vércsoportok között

2021. március 19., péntek 10:43

Ne ringassuk magunkat álomba, a koronavírus-járvány nem válogat a vércsoportok között, teljesen mindegy, hogy kinek milyen a vércsoportja. Egy-egy típusnál csökkenhet az esélye a fertőzöttségnek, de ez rendkívül minimális – mondta a Kossuth rádió délelőtti műsorában a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa, Szlávik János.

A szakember szerint az oltóanyagok egyike sem tartalmaz penicillint. A Pfizerrel és az AstraZenecával kapcsolatban kezdetben felmerült, hogy allergiás reakciót váltanak ki, de ez szinte minimális minden országban, és kezelhető is.

Szlávik János azt is elmondta, hogy az idős embereket elsősorban a Pfizer és a Moderna vakcinájával oltják. Ezek azok az oltások, amelyek ugyanazt a válaszreakciót adják, mint a fiataloknál. A 65 év feletti betegek abszolút veszélyeztetettek és elsőbbséget élveznek, bármelyik oltást el kell fogadni. Az oltási sorrendben minden krónikus beteg előnyt élvez – húzta alá a szakorvos.

Ha valaki nem fogadja el a felkínált védőoltást, akkor a második sorrendbe, azaz hátrébb kerül. Ezáltal biztosan később fogják beoltani, de hogy mennyivel, az attól függ, hogy mennyi védőoltás érkezik – figyelmeztetett Szlávik János.

Rovatok