Index Vakbarát Hírportál

Milliós fizetést kap néhány egyetemi alapítvány kuratóriumi vezetője

2021. március 21., vasárnap 13:41

A Demokratikus Koalíció több egyetemi alapítványt is megkeresett, hogy megtudja, mennyit keresnek a kuratóriumi elnökök és a felügyelőbizottsági tagok. 

Néhány esetben megtagadták válaszadást – ezért a párt pert fog indítani –, de azt így is sikerült kideríteniük, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem alapítványának kuratóriumi elnöke, Böszörményi Nagy Gergely havi 1 205 000 forint díjazásban részesül a munkájáért. Kuratóriumi tagként Scheer Sándor, a Fradi Aréna kivitelezője és Kopek Gábor miniszteri biztos szintén ennyi pénzt vihet haza. 

A Marek József Alapítvány tagjai összesen 7,5 millió forintot keresnek havonta, köztük a Professzorok Batthyány Körének elnökével, Náray-Szabó Gáborral.

A Soproni Egyetemért Alapítványtól kikért szerződések alapján azt írják, hogy a kuratóriumi tagok, Zambó János Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár, Ugró Sándor, a Kiskunsági Nemzeti Park igazgatója, Csóka Lajos Péter, a FAO Erdészeti Bizottságának elnöke és Balog Ádám, az MKB Bank Zrt. elnök-vezérigazgatója nem kapnak tiszteletdíjat a munkájuk után, de a DK szerint

nyilvánvaló, hogy politikai befolyást gyakorolnak ezekben a felsőoktatási intézményekben.

A felügyelőbizottság elnöke, Tóth Gábor, aki egyben az Ipolyerdő gazdasági és termelési vezérigazgató-helyettese, Macsek Lajos, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója és Szabó István, az OTP Agrárágazati Igazgatóságának ügyvezető igazgatóhelyettese nem kap díjazást, ahogy Varga Judit miniszter, a Miskolci Egyetem alapítványának kuratóriumi elnöke sem.

Ellentétben több miskolci taggal: Fükő László, a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. ügyvezető igazgatója és Marie-Theres Thiell havi bruttó 1 millió forintban részesül, a felügyelőbizottsági tagok közül pedig Hornyák Lóránd, az OT Industries Zrt. (MOL) felügyelőbizottsági tagja és Rózsahegyi Ferenc, Sátoraljaújhely aljegyzője havi 800 ezer forintot keres.

Korábbi cikkünkben arról számoltunk be, fideszes politikusok mekkora fizetést kapnak az egyetemi kuratóriumi tagságért. Varga Judit igazságügyi miniszter nem kap díjazást, de milliós juttatásra is számos példa akad

Rovatok