Index Vakbarát Hírportál

Miért szokott havazni március idusán?

2021. március 21., vasárnap 12:44

Nem teljesen megszokott, hogy március végén havazik Magyarországon, bár a 2013. évi események után már nehéz meglepni az embereket.

Segítünk! Ne hagyja el a gépjárművét! Ha elfogy az üzemanyaga, üljön át másik gépjárműbe!

– érkezett a Belügyminisztérium azóta legendássá vált sms-e, amit a befagyott autópályán tehetetlenül veszteglők kaptak március 15-én. Szinte a teljes ország közlekedése megbénult, a vonatok órákat késtek, településeket zártak el a hótorlaszok, áramkimaradások voltak, és még harcjárműveket is be kellett vetni.

Az elmúlt két évtizedből nem ez az egyetlen emlékezetes, hófúvásos tavaszi nap, 2004. március elején, valamint 2006. március közepén is arról szóltak a híradások, hogy havazás és szélvihar kombinációjával küzd hazánk közlekedése, de 2018-ban is hasonló volt a helyzet.

Allaga Tamás az Országos Meteorológiai Szolgálattól az Index kérdésére elmondta, hogy nem egészen tipikus jelenség a márciusi hó, de úgy néz ki, hogy egyre gyakoribbá válhat.

Ebben a hónapban a légkör magasabb rétegeiben még elég hideg van ahhoz, hogy havazás alakuljon ki, ezért inkább az a kérdés, hogy a felszínközeli légrétegek mennyire melegszenek fel. Ezekben a napokban az átlagosnál hűvösebb van, ezért a hulló csapadék menet közben sem olvad fel

– fejtette ki a meteorológus, hozzátéve, hogy nem minden hó, ami annak látszik, mert az átmeneti évszakokra jellemző hódara vagy havas eső is hullhat, ami első ránézésre egyszerű havazásnak tűnhet.

Technikailag kicsit másfajta csapadéktípusról van szó, mint a téli hózáporoknál, egyébként a szilárd halmazállapothoz az év ezen szakában sokszor nagy intenzitásra van szükség, minél intenzívebben esik, annál hidegebb alatta a levegő.

A meteorológus emlékeztetett arra is, hogy 2017-ben a mostaninál is későbbi havazás érte el a már tavaszi hangulatú Magyarországot, akkor április 19-én, a zöldbe öltözött fákat borította hó.

Az év ezen időszakában még előfordulhatnak ilyen események, de extrém havazások kevésbé jellemzők. A pénteki csapadékhullást inkább látványhavazásnak nevezném, mert hosszabb ideig megmaradó hólepel nem alakult ki.

A következő egy-másfél hétben az előrejelzés szerint csökken a csapadék valószínűsége, és melegebb arcát mutatja a március, áprilisban pedig már csak klimatológiailag is jelentősen kisebb az újabb havazás esélye.

(Borítókép: Gyalogos megy át az úttesten a sűrű hóesésben Nagykanizsán 2018. március 19-én. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok