Index Vakbarát Hírportál

Több mint 400 BKV-dolgozó karanténban

2021. március 22., hétfő 21:12 | aznap frissítve

Négyszáznál több BKV-dolgozó van már karanténban a koronavírus miatt, így a cég egyre nehezebben tudja üzemeltetni a fővárosi közlekedést.

A BKV sajtóirodája a Blikk kérdésére azt írta, meghaladta a 400-at a karanténban lévő munkavállalók száma. Sajnálatos módon több kollégát elveszítettek az elmúlt hetek során.

A fertőzés mind a járművezetők, mind a diszpécserek körében egyre gyorsabban terjed. Csak a kelet-pesti buszjáratokért felelős cinkotai BKV-garázsból összesen 68 sofőr és 10 diszpécser esett ki a munkából. 

Bár a BKV azt állítja, hogy a buszokat naponta fertőtlenítik és az első üléseket kordonozzák, Dorner Lajos, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) elnöke szerint ez nem sokat ér, mivel a dolgozók a legtöbb esetben feltételezhetően nem a járatokon, hanem a végállomásokon, a tartózkodóépületekben kapják el vagy adják át egymásnak a vírust. „Ezek kis, zárt helyiségek, ahol a kollégák enni tudnak, papírokat töltenek ki és pihennek két indulás között” – ismertette.

Néhány, a neve elhallgatását kérő BKV-dolgozó a Blikknek azt állította: utoljára januárban kaptak maszkokat a cégtől, egydecis kézfertőtlenítőt pedig két alkalommal, októberben és márciusban osztottak ki köztük. Azt is nehezményezték, hogy őket annak ellenére sem oltják be másoknál korábban, hogy tömegekkel találkoznak a munkájuk során – kivéve azokat a dolgozókat, akikre a legnagyobb szükség van.

A BKV mellett más közlekedési cégek is egyre nagyobb bajba kerülnek: a Volánbusznak csak az érdi központjából 30-an vannak karanténban, emiatt már több járat is kimaradt a helyi vonalakon az utóbbi időben. Emellett a budai központjukból 30-an, a népligeti központjukból pedig 50-en dőltek ki a harmadik hullámban. 

Rovatok