Index Vakbarát Hírportál

Elkerítik a partot Velencén, kitört a botrány

2021. március 22., hétfő 16:30 | aznap frissítve

A terület tulajdonosa az önkormányzat, amely saját üzemeltetési partnerével került összetűzésbe. A konfliktusnak a tópartra látogatók lehetnek a kárvallottjai.

Nagy erőkkel dolgozik Velence tóparti területén a Gomi Kft. csapata, könnyen és gyorsan telepíthető kerítést építenek a strandot a korzótól elválasztó parti sávon. A munkálatokat sokan nem nézik jó szemmel, mert ha a most lefúrt oszlopok közé az acélrácsokat is felszerelik, a szakaszonként telepített ajtókat pedig bezárják, nem juthatnak le bármikor a homokos parti fövenyre.

A felpörgetett kerítésépítési igyekezet mögött a polgármesteri vezetésben bekövetkezett személyi változás húzódik meg. 

A nagy korzó építési vállalkozásába még Oláhné Surányi Ágnes független polgármester vágott bele; 2009-ben ő kötött a korzóra egészen 2034-ig szóló üzemeltetési szerződést a Gomi Kft.-vel. A város hivatalos oldalán azt írják: 

A 2009-es szerződés értelmében a velencei önkormányzat 2034-ig a tulajdonában lévő valamennyi ingatlanelemet, épületet és építményt a Gomi Kft. számára adta át üzemeltetés céljára.

Ennek a cégnek a Heti Válasz információi szerint az a Görgicze Zoltán volt a vezetője, akit korábban a sukorói kaszinóprojekt szálláscsinálójaként azonosított a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. egykori irányítója, Tátrai Miklós. Ő 2019-ben továbbadta egy nagykanizsai csoportnak az érdekeltséget, épp akkor, amikor a politikai széljárás is megfordult. A Koszti Andrást váltó, Regélő Hagyományőrző Egyesület színeiben megválasztott új polgármester, Gerhard Ákos számára kolonccá kezdett válni a város költségvetését még a nagy adósságkonszolidáció után is 60 millió forint éves törlesztőrészlettel megterhelő előző városvezetés fejlesztési hagyatéka. Láthatóan elege lett part folyamatos átépítéséből. Az önkormányzat honlapjáról elérhető üzemeltetési szerződésben ugyanakkor az olvasható, hogy a színvonalas üzemeltetés biztosításához szükséges esetleges fejlesztések megvalósításában együttműködnek.

A 2019-es változással a Gomi Kft. hozzáállása is megváltozott. Az Indexnek nyilatkozó, parti turizmusban érdekelt vállalkozó folyamatos ellentétről számolt be, mely a korzót üzemeltető Gomi és a velük kapcsolatban lévő helyi büfések, kölcsönzősök között feszült, például a bérleti és szemételszállítási díjak drasztikus emelésének belengetése miatt.

A vehemens érdekérvényesítés most a kerítésépítésben öltött testet, amire indoklásuk szerint azért van szükség, mert a közelgő szezonra tekintettel a látogatók fogadására és a működésre alkalmas megfelelő higiéniai állapot csak ilyen védelem mellett tartható fenn. Közlésük szerint sok volt az éjszakai randalírozás, rongálás, és a kutyaürülék takarítása is állandó problémát okozott.

A Kft. ügyvédje február 10-én ugyan levelében jelezte a kerítésépítési szándékot, csakhogy az önkormányzat azt neki elég világosan megtiltotta.

Ennek ellenére tart a kerítés telepítése. A helyhatóság szombati közleményében azt írta, hogy minden jogszerű eszközzel fel fog lépni a tópart egyoldalú lezárása ellen, és érvényt szerez a velenceiek érdekeinek.

(Borítókép: Velence város hivatalos oldala / Facebook)

Rovatok