Index Vakbarát Hírportál

Novák Katalin: Rossz házasság volt az Európai Néppárt és a Fidesz kapcsolata

2021. március 23., kedd 19:01

Egy rossz házassághoz hasonlította a Fidesz és az Európai Néppárt kapcsolatát Novák Katalin, amelyen a „szétköltözés” – a néppárti tagság felfüggesztése – sem segített. A Fidesz szerinte kivárt, de a frakción belüli ellehetetlenítése azt jelentette volna, hogy a „közel kétmillió magyar ember által megválasztott képviselőik nem tudják jogaikat gyakorolni” – mondta a XXI. Század Intézet közösségi oldalán közzétett Mozgásban című műsorban.

A Fidesz nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke, egyben családokért felelős tárca nélküli miniszter abban bízik, hogy Magyarország érdekérvényesítő képessége a kiválás után nőni fog, erősödni tudnak a jobboldali hangok, hiszen a néppárti tagság állítása szerint sokszor „a magyarok számára fontos ügyekben is kevésbé markáns vélemények megfogalmazására késztette a Fideszt”.

Úgy vélte, az EPP mint pártcsalád eltolódott balra, a zöldekkel, a szocialistákkal, a baloldali pártokkal keresik a kapcsolatot, de ez nem jelenti azt, hogy ez minden egyes tagpártra, politikusra és a néppártot támogató emberekre is igaz lenne. Szerinte a néppártban már csak elvétve vannak olyan pártok, amelyek a „jobboldali konzervatív, kereszténydemokrata” embereket képviselik.

Hozzátette, a jobboldalon azonban vannak olyan pártok, amelyek képesek arra, hogy „határozottan kinyilvánítsák ezeket az értékeket”. Példaként a kormányzó pártok közül a lengyel Jog és Igazságosságot (PiS) és az olasz Ligát említette.

Novák Katalin a visegrádi együttműködésről is beszélt, amelyben szerinte „érték és érdek egyszerre jelenik meg”. Azt mondta, Magyarországnak jól felfogott érdeke, hogy közösségben együtt maradjanak a V4 országai. Szerinte bár az EU-ban a négy ország vezetőinek mindegyike más pártcsaládot képvisel, sok kérdésben hasonlóan gondolkodnak. Ezek között említette a migráció elleni fellépést, a gazdaságpolitikát, a közlekedést és a családpolitikát.

Novák Katalin kitért a magyar–lengyel viszonyra is, amiről kiemelte, hogy a szövetség az élet minden területén erős.

Rovatok