Index Vakbarát Hírportál

Tizenegymillió ember telefonszámát szerezték meg a csomagküldős SMS-sel

2021. március 25., csütörtök 16:50

Tizenegymillió ember telefonszámát szerezhették meg azok a csalók, akik az elmúlt napokban küldtek hamis SMS-eket csomagok érkezéséről. A Készenléti Rendőrség Kiberbűnözés Elleni Főosztálya információs rendszer vagy adat megsértése bűntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el a csalókkal szemben.

Eddigi adataik alapján az a vírus, amit SMS-ekben próbálnak meg szétküldeni, a FluBot nevű malware-családhoz tartozik, melynek első tömeges megjelenését Spanyolországban észlelték az év elején.

A vírus Spanyolországban pár hét alatt közel 60 ezer telefonkészüléket fertőzött meg, ezeken keresztül megszerezve mintegy 11 millió további felhasználó telefonszámát is – közölték a hatóságok. 

Hozzátették: feltételezhető, hogy a spanyolországi vírust módosították oly módon, hogy Magyarországon is kiküldhető legyen. 

A program célja az, hogy megszerezze a készülékeken található szenzitív adatokat. 

A Kiberbűnözés Elleni Főosztály munkatársai  megkezdték a hazánkban terjedő malware forráskódjának vizsgálatát, továbbá széles körű nemzetközi adatgyűjtést indítottak a program tevékenységével kapcsolatban. Több külföldi nyomozószervvel is felvették a kapcsolatot, köztük az Europollal és a spanyol hatóságokkal is. 

A rendőrség az javasolja, hogy az emberek semmiképp se nyissák meg azokat a csomagok érkezéséről szóló SMS-eket, amelyek nem a csomagküldő szolgálattól érkeztek. 

Ha pedig valaki véletlenül telepítette a vírust, mielőbb végezze el a telefon gyári visszaállítását az adatai megőrzése érdekében – kérik a hatóságok. 

Rovatok