Index Vakbarát Hírportál

A Momentum petíciót indít, hogy maximum 8 évig lehessen valaki miniszterelnök

2021. március 25., csütörtök 16:07

A Momentum petíciót indít annak érdekében, hogy egy személy maximum nyolc évig lehessen miniszterelnök – jelentette be Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Gelencsér Ferenc, a párt budavári alpolgármestere a Facebookon.

Az elmúlt 100 év magyar politikája nem az emberekről szólt, hanem Horthykról, Kádárokról és Orbán Viktorokról. Ezek a politikusok nem azon fáradoztak, hogy a magyarság nyugati életszínvonalon élhessen, hanem a mindenkori egyéni, politikai hatalmi érdeküknek megfelelően vezették ezt az országot

– indokolta a kezdeményezést Gelencsér Ferenc, akit Budapest 1. sz. országgyűlési egyéni választókerületében ajánl előválasztásra a Momentum.

Fekete-Győr András, az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje elmondta: amennyiben ő lesz 2022-ben az ország miniszterelnöke, törvénymódosítást fognak kezdeményezni arról, hogy egy miniszterelnök maximum 8 évig irányíthassa Magyarországot.

Soha többé nem fordulhat elő az, hogy egyetlen ember kénye-kedve szerint alakuljon az ország sorsa

– fogalmazott az ellenzéki párt vezetője.

A Momentumot megelőzve, 2017-ben még a Jobbik kampányolt azzal, hogy legfeljebb nyolc évig lehessen valaki miniszterelnök.

A párt akkori elnöke, Vona Gábor azzal magyarázta javaslatát, hogy két ciklus alatt fennáll a veszélye a kiégésnek, „a hatalomba való görcsös kapaszkodásnak” és a személyiségjegyek torzulásának, ugyanakkor a két ciklusra szóló korlát pozitív hatásai közé sorolta az egészséges versenyt.

Rovatok