Index Vakbarát Hírportál

Több mint száz bagoly pusztult el a 4-es főút közelében, mert az autósok kidobálják a szemetet az ablakon

2021. március 25., csütörtök 14:08

Magyarország védett és fokozottan védett madárállományát folyamatosan hatalmas veszteség éri az emberi gondatlanság és a nagy autóforgalom miatt. A 4-es főút Szolnok–Debrecen szakaszán 65 kilométer hosszan a 113–178 kilométer közötti útszakaszon a Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálata március elején begyűjtötte az elmúlt három hónapban elgázolt baglyok tetemeit.

A nemzeti park munkatársai 113 elhullott bagoly tetemét vagy maradványait azonosították be. 

A legtöbbet gyöngybaglyokból, 89 példányt találtak, de 23 erdei fülesbaglyot és egy kuvik tetemét is begyűjtötték. 

Ezek a madarak kizárólag a 2020. december–2021. március között, vagyis bő három hónap alatt, az úton haladó autók, kamionok által elgázolt, elütött példányok voltak.

Az erdei fülesbagoly védett, míg a kuvik és a gyöngybagoly fokozottan védett madárfaj. Előbbinek 50 ezer forint az eszmei értéke, utóbbiaknak pedig 100-100 ezer forint. 

Tehát több mint 10 millió forintnyi kár keletkezett 3 hónap alatt.

„Horrorisztikus képet mutat egyben a sok madártetem, amelyek alapján a szakemberek azonosítással és kormeghatározással megállapították, hogy jobbára fiatal példányok esnek áldozatul az út menti zsákmányszerzéseknek” – írja az Átlátszó.hu

Az említett bagolyfajok a közutak mellé a táplálék bősége miatt járnak. Az autósok szemetelése miatt rengeteg rágcsáló szokik az utak mellé, amelyek egyébként a baglyok fő táplálékának számítanak. Különösen sokat szemetelnek az autósok a járvány miatt, ugyanis csak elvitelre lehet ételt rendelni, az utasok pedig így kénytelenek az autóban enni, a maradékot pedig kidobják az ablakon.

Továbbá a hulladék, vagy az ételmaradék szétszóródik szét az utak mentén vagy éppen a parkolók kukái köré, ami szintén folyamatos táplálékbázist biztosít a rágcsálók számára.

A szemetelés csökkentésével nem vonzanák az autósok a veszélyes sávba a védett madarakat. A nyílt útfelszínen szaladgáló rágcsálókat ugyanis az utak melletti fákról figyelik a baglyok, innen könnyedén tudnak vadászni és sajnos, nem észlelik a nagy sebességgel haladó járműveket. Az adott, veszélyeztetett útszakaszokon sebességcsökkentés elrendelése is sokat segíthetne, de ez nehezen kivitelezhető ilyen hosszú útszakaszon.

– fogalmazott Monoki Ákos, tájegységvezető.

Rovatok