Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Ha ez sikerül, sok életet mentünk meg

2021. március 25., csütörtök 14:56

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön videókonferencián tanácskozik az európai uniós tagállamok kormányfőivel, előtte pedig V4-es csúcstalálkozón is részt vesz.

A kormányfő a Facebookra csütörtökön feltett videójában azt mondta: „a nehéz brüsszeli járványhelyzet” miatt videókonferencián találkoznak egymással az európai uniós tagállamok miniszterelnökei, előtte pedig lesz egy V4-csúcstalálkozó.

Egyetlen témánk van, igazán fontos témánk, ez a vakcinahelyzet és a vakcinák beszerzése. Brüsszel vállalta, hogy a tagállamok számára beszerzi a vakcinákat. Ha ez sikerül, gyorsan megy, sok életet mentünk meg, ha lassan megy, akkor sok életet veszítünk

– közölte Orbán Viktor.

Hozzátette: „Ezért ma arról fogunk tanácskozni, hogyan vehetjük rá Brüsszelt arra, hogy az eddigieknél sokkal gyorsabban, olajozottabban és hatékonyabban szerezze be azokat a vakcinákat, amelyekkel aztán mi, a tagállamok miniszterelnökei és kormányai életeket menthetünk.”

Az első lépések

Ha eléri a 2,5 millió főt az oltottak száma, akkor egy héten belül kinyitják az iskolákat és az óvodákat. Ez legkorábban április 12-én történhet meg, de lehet, hogy április 19-ig kell várni – erről már Gyulyás Gergely  Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a csütörtöki kormányinfón. 

Ahogy arról korábban írtunk, a kormány nem akarta soron kívül beoltani azokat, akik gyerekekkel foglalkoznak. Ebben most változott az álláspont, még a nyitás előtt megkapják a vakcinát az arra jelentkezett pedagógusok, óvónők.

A világ négy sarkába elmegyünk, hogy vakcinát szerezzünk a magyar emberek számára – ezt az országos tiszti főorvos ígérte meg az operatív törzs sajtótájékoztatóján, szintén a mai napon. Müller Cecília azt mondta, a lakosság 17,4 százaléka van beoltva, ezzel az unióban a második helyet foglalja el Magyarország, azonban ez nem egy verseny, hanem védetté szeretnék tenni a közösségeket. 

Új csúcson a halottak száma

Csütörtökre virradóra 9637-re nőtt az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 603 347 főre emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma itthon, 272 beteg pedig elhunyt, amivel a számuk 19 224 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 387 570 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 196 553 főre emelkedett. Jelenleg 11 760 koronavírusos beteget ápolnak kórházban.

Rovatok