Index Vakbarát Hírportál

Ma kiderülhet, hogyan nyithatnak újra a boltok, milyen lesz a húsvét

2021. március 25., csütörtök 10:12

Több tárgyalás után az Orbán-kormány szerdán meghozta a döntést az újranyitás esetleges első lépéseiről és arról, hogyan tölthetjük a húsvétot a járvány harmadik hullámában – ennek részleteiről a hamarosan kezdődő Kormányinfón számol be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A konzultációk közül a legnagyobb visszhangot a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslata váltotta ki, amely a kereskedelmi és szolgáltató szektor mielőbbi újraindítását szorgalmazta Orbán Viktor miniszterelnök előtt.

E szerint a javaslat szerint négyzetméter-alapú újranyitásra lenne szükség a kiskereskedelemben, vagyis

5–10 négyzetméterenként csupán egy vevő tartózkodhat az üzletekben,

a száz négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében pedig 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy főre.

A plázák, bevásárlóközpontok üzleteit illetően is a négyzetméter-alapú korlátozások betartását javasolják, emellett kiemelt hozzáférést biztosítanának a vendéglátó és turisztikai szolgáltatásokhoz azoknak, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek.

Korábban felmerült az iskolák és a vendéglátásban a teraszok nyitása is, a romló járványügyi adatok miatt azonban nem tudni, végül a kormány ezt mikor lépi meg. Az sem kizárt, hogy a húsvétra speciális szabályok vonatkoznak majd, ahogy ez karácsonykor is történt.

Rovatok