Index Vakbarát Hírportál

Csökkentették a tescós rabló büntetését

2021. március 26., péntek 17:22

Húsz és tizennégy év közötti szabadságvesztéseket szabott ki a budaörsi Tescónál elkövetett fegyveres rablás, illetve más súlyos bűncselekmények ügyében jogerősen a Fővárosi Ítélőtábla – tudatta a tábla sajtótitkársága.

A Fővárosi Törvényszék megismételt eljárásban, két évvel ezelőtt kihirdetett elsőfokú ítéletét kismértékben megváltoztatta a tábla, a negyedrendű vádlott első fokon kiszabott életfogytiglani szabadságvesztését húsz évre enyhítette. Az első-, a másod- és harmadrendű vádlott első fokon kiszabott 20, 14, illetve 16 éves szabadságvesztését a tábla másodfokon helybenhagyta. Ez a négy vádlott vett részt 2005-ben a budaörsi Tescónál egy pénzszállító elleni támadásban, mely miatt több vádlott bűnösségét megállapították nyereségvágyból, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete, továbbá rablás és lőfegyverrel, illetve robbanóanyaggal visszaélés miatt.

Ugyanakkor az elsőfokú bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a vádlottakat többek között egy illegális pénzváltással foglalkozó kalocsai házaspár megölése, egy érdi pénzszállító autó kirablása, egy Bajcsy-Zsilinszky utcai pénzváltó, valamint egy kiskunhalasi ékszerüzlet kirablásának ügyében. Az elsőfokú bíróság indoklásában azt hangsúlyozta: ezekben az esetekben a nyomozás hiányosságai miatt a bizonyítékok teljes körű feltárása nem történt meg, a rendelkezésre álló bizonyítékokból pedig kétséget kizáró módon nem lehetett megállapítani a vádlottak részvételét a cselekményekben.

A másfél évtizeddel ezelőtti bűncselekmény-sorozat ügyében az eredeti eljárásban, 2014-ben az elsőfokú bíróság három vádlottat ítélt nem jogerősen életfogytiglanra, egyet közülük tényleges életfogytiglanra. Azt a döntést azonban 2015-ben a tábla megalapozatlanság miatt hatályon kívül helyezte, és új eljárásra utasított. Ez a megismételt eljárás zárult le a tábla jogerős ítéletével.

Rovatok