Index Vakbarát Hírportál

Valami nincs rendben a rendszerrel, védőoltásra már regisztrált tanárokat is jelentkezésre szólítanak fel

2021. március 30., kedd 08:26

Több olyan tanárt is jelentkezésre szólított fel a központi rendszer, aki valójában már regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra – erről tájékoztatta a Népszavát a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja.

Nagy Erzsébet azt mondta, az érintettek kértek telefonon és e-mailben is segítséget, de nem kaptak, az oktatási államtitkárságon ugyanakkor azt mondták, próbálják meg egy másik e-mail-címmel újra feltölteni a tajszámukat, mert lehet, hogy rosszul adták meg az adatokat.

Ezzel csak az a gond, hogy a jelentkezéstől számítva akár több napot is igénybe vehet, mire feldolgozzák az adatokat, a pedagógusoknak viszont fontos lenne, hogy mielőbb a rendszerbe kerüljenek, hiszen jövő hétvégéig be kell hogy oltsanak közülük mindenkit, aki kéri a vakcinát. 

A PDSZ mindeközben korainak tartja az április 19-i iskolanyitást. A szakszervezet szerint addig nem alakulhat ki megfelelő védettség a beoltott pedagógusok és az iskolai dolgozók körében. Rámutattak arra, hogy mivel az iskolában nemcsak tanárok, hanem diákok is vannak, ők ugyanúgy terjeszthetik a vírust, mint az idősebbek, és az ő oltásuk még messze van.

Arról, hogy az oltást követő védettség mikor alakul ki, több, egymásnak ellentmondó adat van. Orbán Viktor azt mondta, ha április 10-ig minden olyan tanárt, aki kéri az oltást, beoltanak, akkor náluk 8-9 nap alatt kialakul a valamiféle védettség. Müller Cecília azonban azt mondta, 10-14 nap kell a védettség kialakulásához, a koronavirus.gov.hu oldalon pedig 14–28 napról írtak. 

A pedagógusok oltásának menetéről egyébként várhatóan az operatív törzs keddi tájékoztatóján mondanak bővebb információt.

Rovatok