Index Vakbarát Hírportál

A liberális politizálás esélyeit vizsgálta a Republikon Intézet

2021. március 31., szerda 07:51

Donáth Anna, Magyar Bálint és Nyáry Krisztián részvételével kerekasztal-beszélgetést szervezett a Republikon Intézet, ami során azt tárgyalták, hogy az „illiberális” magyar környezetben milyen esélyei lehetnek a liberális mozgalmaknak – írja a Népszava.

A mi államunk nem erős, hanem erőszakos

– így összegezte véleményét a beszélgetésen Magyar Bálint egykori SZDSZ-es politikus és oktatási miniszter. 

Szerinte a járvány felerősítette az egyes politikai rendszerek egyedi jellemzőit, és ezt Magyarországon is látni lehet, méghozzá abban, hogy a kormány a hatalmának további erősítésére használta fel a járványhelyzetet. Orbán Viktor kormányának nem az a célja, hogy a veszteségeket minimalizálja, hanem az, hogy „hasznot húzzon az emberek nyomorából” – mondta.

Nyáry Krisztián eközben azt hangsúlyozta, hogy az európai válságkezelésbe is hibák csúsztak. Viszont amíg ezt az EU vezetői beismerték, addig szerinte az egyes illiberális vezetők ezt nem tették meg, és nem vállalták a felelősséget az elkövetett hibáikért – vélekedett.

Donáth Anna eközben arról beszélt, hogy Európában a transzparencia szempontjából nézve más a helyzet.

Az átláthatóság a kulcsa mindennek, Magyarország ebben bukott meg

– húzta alá, hozzátéve, hogy az Európai Bizottság is követett el bizonyos hibákat e tekintetben, és emiatt mutogathat most Orbán Viktor az EU-ra.

A vitán résztvevők nem értettek egyet abban, hogy a jelenlegi helyzetben milyenek a liberális politizálás esélyei. Magyar Bálint pesszimista volt, és azt hangsúlyozta, hogy

az ellenzéknek a kormányzóképességét kell bemutatnia, bevonva a civil és szakszervezeti erőket a szakpolitika szintjén,

illetve konkrét megoldási javaslatokat kell kidolgoznia a társadalom problémáira.

Nyáry Krisztián úgy fogalmazott, hogy szerinte van remény, Donáth Anna pedig azt hangsúlyozta, hogy 2022-ben van esély a kormányváltásra. 

Rovatok