Index Vakbarát Hírportál

Csak kérnie kell Karácsonynak, és június végéig maradhat a hajléktalankórház

2021. március 31., szerda 14:43 | aznap frissítve

Levélben reagált az MNV Zrt. a főpolgármester korábbi kijelentéseire. Karácsony Gergely visszaszól.

Azért szeretné a Szabolcs utcai kórház néven ismertté vált (Vágány utca 2–6. szám alatt található), több épületből álló ingatlanegyüttesből kiköltöztetni a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. a hajléktalankórházat, mert az épületek többsége hosszú idő óta használaton kívül áll, állapotuk leromlott, felújításukkal pedig állami célú feladatok ellátását készítenék elő. 

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter levelében megjegyzi, hogy erről már 2020. június 2-án értesítette a Fővárosi Önkormányzatot.

A kormány döntése alapján a korszerűsített épületegyüttesbe a jövőben is egészségügyi intézmények működnek majd, az azonban

nem igaz, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet költözne a Szabolcs utcai ingatlankomplexum azon épületébe, amiben a hajléktalan-ellátóhely található. Az OGYEI egy jelenleg üresen, felújítás alatt álló épületbe költözik majd.

Levelében azt is leszögezi, hogy a Fővárosi Önkormányzatnak az értesítéstől számítva mintegy 9 hónap állt rendelkezésére, hogy az ingatlanból máshová telepítse az ott lévő egészségügyi szolgáltatást.

Karácsony Gergely főpolgármester 2021. január 7-én kelt levelében a jelenlegi bérleti jogviszony fenntartásával vagy új bérleti szerződést megkötésének javaslatával kereste meg az MNV-t, felvetve egy esetleges új ingatlan biztosításának lehetőségét is a hajléktalan-ellátás számára. Erre 2021 februárjában válaszolt a vagyonkezelő egy új, 2021. április 30-ig tartó bérleti szerződést ajánlva. Az aláírt szerződést elküldte, azonban erre nem érkezett válasz a főváros vezetésétől. 

Tekintettel a kialakult helyzetre, amennyiben Főpolgármester Úr hivatalosan, írásban jelzi felém az igényét, akkor biztosíthatom, hogy a hajléktalan-ellátó 2021. június 30-ig az ingatlanban maradjon.

Mager Andrea emlékeztetett: közel egy éve értesítették a főpolgármesteri vezetést, hogy intézkedniük kell az ügyben. Ennyi idő véleménye szerint elégséges arra, hogy e fontos helyzetet a főpolgármester megoldja.

A nemzeti vagyonért felelős miniszter júniusig ad »haladékot« a hajléktalankórház kiköltöztetésére. Én pedig újra szólok: a kórház nem megy sehova addig, amíg a járványhelyzet bármely ellátottra bármiféle veszélyt jelent. Nem megy sehova addig, amíg a kormány nem ajánl alkalmas és méltó elhelyezést a mostani ingatlan helyett.

– ezekkel a szavakkal kommentálta Karácsony Gergely az MNV levelét, egyben jelezte, hogy nyilvánosságra hozta az elmúlt 9 hónap hivatalos leveleit. Arra is emlékeztetett, hogy 2010 után a kormány elvette az önkormányzatoktól a kórházakat, így a Fővárosnak nincs alkalmas csereingatlana, és ilyen rövid idő alatt nem is lehet ilyet létrehozni.

Annak cáfolatára pedig, hogy nincsenek biztosítva a gyógyítás méltó körülményei, egy videót is közzétett a gyógyító intézmény jelenlegi állapotairól.

Megismételte, hogy pár éve a főváros a Belügyminisztérium együttműködésével újította fel a kórtermeket, a járvány idején pedig éppen az ott dolgozók munkájának volt köszönhető, hogy az első és a második hullámban a hajléktalan emberek körében nem alakult ki gócpont.

(Borítókép: A Szabolcs utcai kórház épülete. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok