Index Vakbarát Hírportál

A héten megkezdődik a már regisztrált pedagógusok oltása

2021. március 31., szerda 05:57

Amíg egy héttel ezelőtt még felháborodottságuknak adtak hangot a pedagógusszervezetek, addig pár nappal később Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón már arról számolt be: soron kívül oltják be a pedagógusokat annak érdekében, hogy április közepén újra ki tudjanak nyílni az iskolák, és a digitális oktatás helyett ismét tantermekben folytathassák tanulmányaikat az iskolások. 

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is úgy véli, tartható időpont, hogy április 19-től a köznevelési és szakképzési intézmények is visszatérjenek a hagyományos oktatásra – mondta el a Kossuth rádió reggeli műsorában. A köznevelésért felelős államtitkár kiemelte:

Ha sikerül elérni a két és fél millió beoltottat, és a pedagógusok is megkapják a vakcinát, akkor kinyithatnak az intézmények.

Lejárt a határidő

A pedagógusok a védőoltás iránti igényüket tegnap éjfélig adhatták le, ezt követően kedden történt meg az adatbázisok összevetése. A köznevelésért felelős államtitkár hozzátette, akik korábban regisztráltak, már a héten megkapják az oltást, míg akik később jelentkeznek, azokra csak a jövő héten kerül sor.

Azonban az oltások körül kisebb-nagyobb értesítési és regisztrációs problémák léptek fel. A szakszervezetek oldalán arról írtak, hogy több pedagógus is azzal a problémával fordult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetéhez (PDSZ), hogy ugyan már hetekkel korábban regisztráltatta magát a vakcinainfo oldalon, most mégis külön értesítést kapott, hogy tegye meg jelentkezését az oltásra.

A szakszervezethez forduló pedagógusok a regisztrációt ellenőrző internetes felületen pedig azt az információt kapták, hogy még nem történt meg a regisztrációjuk. A problémával végül a PDSZ megkereste az oktatási államtitkárságot, ahonnan azt a választ kapták, az érintettek egy másik e-mail-címmel adják meg tajszámukat, mert valószínű, hogy rosszul adták meg az adatokat.

A határidő azonban igencsak szűkre szabott volt, így a PDSZ arra hívta fel a figyelmet, ha valakinél csak a határidő után derül ki, hogy azért nem fogadták a regisztrációját, mert véletlenül rossz adatokat adott meg, az kieshet a pedagógusok oltási programjából.

A PDSZ nem csak az oltási programból kieső pedagógusok miatt aggódik. A szakszervezet szerint az is kérdéses, biztonságosan kinyithatók-e az iskolák, óvodák április 19-én, mivel eltérő nyilatkozatokat lehet arról hallani, mennyi idő szükséges a minimális védettség kialakulásához, ezért egy nyílt levélben a miniszterelnök figyelmét is felhívták arra, hogy az eddigi tájékoztatások alapján április 19-ig nem alakulhat ki megfelelő védettség a beoltott pedagógusoknál.

A PDSZ javaslata, hogy a jelenléti oktatást csak akkor írják elő, amikor az oltások után a beoltott pedagógusoknál kialakult a teljes védettség.

Kérjük, hogy a kormány ne ragaszkodjon az iskolák újranyitásakor egy olyan fiktív dátumhoz, amikor az oktatásban dolgozók sokaságának védettsége biztosan nem elégséges, hanem az egy hétvége alatt megszervezett tömeges oltás után biztosítsa az immunizációhoz szükséges megfelelő időszakot.

– olvasható a közleményükben.

 Közösségi élmények és színvonalas oktatás, veszély nélkül 

A digitális oktatás nem tudja helyettesíteni a hagyományost, emelte ki Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke az InfoRádióban. A győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója úgy véli oltás nélkül nagy veszélyeket rejtene iskolába, óvodába engedni a 25-30 fős osztályokat.

Tudjuk azt, hogy olyan a járványhelyzet, hogy oltás nélkül akár 25-30 fős osztályokat az iskolába engedni, ez nagyon nagy veszélyeket rejtene. Másfelől pedig az is látszik, hogy ha több hétről van szó, középiskolákban már több hónapról, akkor az otthonról való tanulás, nem tudja kiváltani a hagyományos oktatást. A gyerekek, és a gyerekek későbbi jövője szempontjából ez nem tud elég hatékony lenni, nem beszélve azoktól a közösségben átélt élményekről, amik mindenkinek hiányoznak.

Az NPK elnöke azt is elmondta: megnőtt az oltási kedv, a pedagógusok átérzik a védőoltások szerepének fontosságát. Bár a szervezetnek nincsenek pontos adataik a tanárok, iskolai dolgozók oltási hajlandóságáról, de egy államtitkári közlemény szerint

a tanárok 54 százaléka regisztrált oltásra.

Több mint 100 ezren időben regisztráltak 

Orbán Viktor kormányfő vasárnapi rádióinterjújában még saját maga kérte a pedagógusokat, tegyék meg önkéntes regisztrációjukat. Hozzátette, addig az időpontig 102 ezer pedagógus már sikeresen megtette. Véleménye szerint jó esély van arra, hogy április 10-ig minden oktatási dolgozót beoltsanak, utána kell 8-9 napot várni (a védettséghez), így reális esély van arra, hogy április 19-én nyissanak az óvodák, általános és középiskolák.

(Borítókép: A Pfizer–BioNTech koronavírus elleni vakcina első adagjával beoltanak egy idős nőt a miskolci Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton 2021. március 29-én. Fotó: Vajda János / MTI)

Rovatok