Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecíliától megkérdezték, eddig hányan kapták el oltás után a koronavírust, de nem is válaszolt

2021. április 1., csütörtök 20:27

Újabb kérdést intézett Müller Cecíliához Hadházy Ákos. Az országgyűlési képviselő ezúttal azt akarta megtudni, hogy hány olyan ember van, aki megkapta a koronavírus elleni oltást, de ennek ellenére mégis megfertőződött. Az országos tiszti főorvostól azonban semmilyen választ nem kapott a politikus.

Az Index az ügyben megkereste Hadházy Ákost, aki azt mondta, azzal, hogy Müller Cecília köztisztviselőként megtagadja előle a válaszadást, az a demokrácia végét jelenti. Szerinte ugyanis így egyáltalán nem ellenőrizhető a hatalom. 

Az e-mailek tanúsága szerint Hadházy Ákos még február 10-én kérdezte meg azt először, hogy oltás után hányan betegedtek meg, utána március 2-án és 12-én is feltett a témával kapcsolatban kérdéseket, ám egyikre sem kapott választ.

Hadházy Ákos az Indexnek azt mondta, hogy Müller Cecíliának az Országgyűlésről szóló törvény 98. paragrafusa alapján kötelessége lenne válaszolni a parlamenti képviselők megkeresésére. A politikus szerint azzal, hogy országos tiszti főorvos megtagadja ezt, törvényt sért. 

Rákérdeztünk arra is, hogy történt-e bármilyen intézkedés Müller Cecília ellen, korábban ugyanis Szél Bernadett feljelentést tett hivatali visszaélés miatt Müller Cecília eltévedt levele miatt. Mint ismert, az országos tiszti főorvos februárban „jobb szöveggel” akarta húzni a válaszadást Hadházy korábbi levelére. Az ügyből nem lett semmi.

Hadházy Ákos beszélt arról is, hogy hiába keresi például Kásler Miklóst, tőle sem kap választ, legfeljebb Rétvári Bence parlamenti államtitkár ír neki valamilyen „goromba politikai hazugságot”.

Az ellenzéki politikus felhívta arra is a figyelmet, hogy több oltópontról kapott már visszajelzést, miszerint ott zsúfoltság van. Ami véleménye szerint egy járvány idején nem éppen szakszerű, hiszen, mint mondta, a vakcina csak később biztosít védelmet.

Nem vagyok oltásellenes, én csak azt szeretném, ha biztonságos körülmények között zajlana az oltás

– fogalmazott az Indexnek Hadházy Ákos, hozzátéve, gyanakszik, hogy valami titkolnivalója van a kormánynak, ezért nem teszi közzé az adatokat. 

Romániában egyébként a héten derült ki, hogy vezetnek erről statisztikát. Valeriu Gheorghita katonaorvos, az oltási kampány koordinátora elárulta, hogy az eddig beoltott kétmillió ember közül 13 416-an megfertőződtek, miután megkapták az első adag vakcinát. Azok közül, akik mindkét oltást felvették, 1859-en kapták el a kórt.

Az Index kereste az ügyben az operatív törzset és Müller Cecíliát is, de egyelőre nem érkezett válasz. Amint ez megtörténik, új cikkben tájékoztatjuk erről az olvasókat.

Rovatok