Index Vakbarát Hírportál

Juhász Árpád a földrengésekről: Afrika nyomul

2021. április 1., csütörtök 06:51

Az én dolgom, hogy a feliratokat figyeljem, hogy megjelenik-e a siketek és nagyothallók számára − mesélte munkájáról Juhász Árpád a TV2 szerda reggeli műsorában. A 85 éves geológus a koronavírus miatt meghozott intézkedésekhez fegyelmezetten áll, és betartja őket.

Elmondása szerint a napját „puritán reggelivel” kezdi, egy kis müzli és joghurt mellé egy szelet kenyeret szokott fogyasztani friss zöldségekkel. Ezenkívül a munkája mellett boltba jár vagy elmegy postára, mint bármelyik hétköznapi ember.

A geológus azt is elárulta, hogy hetente kétszer gyógytornázik, hiszen a bezártság alatt nem sok más lehetőség van. Ezenfelül minden hétvégén elmegy kirándulni a barátaival és a családjával. Túrázás közben 4-6 kilométert szoktak megtenni, de előfordult már, hogy tíz kilométert is gyalogoltak. A kirándulások alatt sok csendes és intim helyet megismert.

A geológus a szerdai soproni földrengésről is beszélt. Emlékeztetett: Magyarországon a legnagyobb földrengés, ami károkat okozott, 5,1-es erősségű volt. Ha a szerdai földrengést vesszük figyelembe, akkor el kell mondanunk, hogy az őszi zágrábi földmozgás ezerszer nagyobb volt, mint ez.

A kiváltó ok, hogy Afrika nyomul, és a mélyben eltöri a kőzeteket

− mondta Juhász Árpád, aki hozzátette, hogy most körülbelül 8-10 kilométeres mélységben mozdulhattak meg a kőzetek. Ez elért most Magyarországra is, és bár az itteni mérések szerint 4,2-es erősségű volt a rengés, a legpontosabb adatokat az Amerikai Geológiai Szolgálat tudja adni − emelte ki a geológus.

Rovatok