Index Vakbarát Hírportál

Az iskolákkal együtt nyitnak a bíróságok is

2021. április 2., péntek 07:27

A március 27-én megjelent közlönyben a kormányrendelet az óvodák, általános iskolák és a középiskolák nyitását április 19-ére írta elő, de ezen a napon nem csak az oktatási-nevelési intézmények nyitják meg kapuikat.

A csütörtök este kiadott Magyar Közlöny 160. kormányrendeletét Orbán Viktor jegyzi, a dokumentum kiegészít egy korábbi, március 6-i rendeletet. Ennek értelmében

ha polgári vagy közigazgatási perben, ideértve a perorvoslati eljárásokat is, a bíróság tárgyalást tart a szigorított védekezés megszűnését követően, a tárgyalást – ha annak a feltételei fennállnak – a járványügyi intézkedések betartása mellett személyes jelenléttel is megtarthatja. Ha tárgyalás személyes jelenléttel nem tartható meg, a bíróság a tárgyalást a 22. § (3) bekezdésének alkalmazásával tartja meg.

Az utolsó mondat arra utal, hogy a márciusi rendelet alapján a perfelvételt a perfelvételi tárgyalás mellőzésével kell lefolytatni, a bíróság – szükség esetén – további nyilatkozatok írásban történő benyújtására is felhívhatja a feleket.

(Borítókép:  A Budapest Környéki Törvényszék és a Budakörnyéki Járásbíróság épülete a XIV. kerületben a Thököly út 97-101-ben 2020. február 2-án.  Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok