Index Vakbarát Hírportál

Drámai képsorok a Covid-intenzív osztályokon zajló heroikus küzdelemről

2021. április 3., szombat 16:37

Az intenzív osztályokon végzett megfeszített munkát ritkán dokumentálhatják fotósok, hiszen ez egy „kritikus zóna”: az orvosokat, ápolókat és a jelen lévő szakembereket semmi nem zavarhatja meg munkájukban, az ott fekvő betegek közvetlen életveszélyben vannak. Néhány fotóssal most mégis kivételt tettek. Íme a három különböző kórházban készített képanyag.

A legfrissebb, szombati adatok alapján 1437 koronavírusos beteg van országos szinten lélegeztetőgépen a különböző kórházak intenzív osztályain, ez a szám ugyan az előző naphoz képest kevesebb, de így is hatalmas az egészségügy terheltsége. A lélegezetőgépes ágyak számát tekintve Orbán Viktor egy korábbi rádióinterjújára lehet támaszkodni, a miniszterelnök akkor azt mondta, összesen 3123 áll rendelkezésre ilyenből itthon. Voltak ellentmondások a számokban, ezekről az Index is írt korábban.

Egyes kórházakban az altatásos (invazív) lélegeztetésben elhunytak száma akár 95 százalékos is lehet – állítja a Magyar Orvosi Kamara, a szervezet ezért arra kérte Pintér Sándor belügyminisztert, hogy ellenőrizzék, minden megfelelően zajlik-e. Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara elnöke úgy fogalmazott:

Hatalmas a fizikai, lelki terhelés a kollégákon, de még működik az orvosi eskü: ha összeszorított foggal, ha nehéz feltételek mellett vagy azok nélkül, de csinálják, teszik a dolgukat. 

A kamara azt javasolja, hogy legyenek ellenőrzések arra vonatkozóan, hogy a lélegeztetések megfelelően zajlanak-e, mert 

NAGYON MAGAS A HALÁLOZÁSI ARÁNY A LÉLEGEZTETETTEK ESETÉBEN.

Arról nincsenek hivatalos adatok, hogy Magyarországon milyen arányban kerülnek le élve a lélegeztetőgépről a koronavírusos betegek. 

A kialakult helyzet miatt megy személyesen a „frontvonalra” Kásler Miklós miniszter. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben tett látogatásának tapasztalatai alapján a miniszter közölte: a dolgozók odaadása „az egy éve tartó folyamatos küzdelem” ellenére változatlan maradt, az oltások beadása pedig rendben folyik. 

Az intenzív osztályokon végzett megfeszített munkát ritkán dokumentálhatják fotósok, hiszen ez egy „kritikus zóna”: az orvosokat, ápolókat és a jelen lévő szakembereket semmi nem zavarhatja meg munkájukban, az ott fekvő betegek közvetlen életveszélyben vannak.

Az MTI mégis bejutott a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályára, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházba és a fehérgyarmati kórházba – az itt készült felvételeket mutatjuk most meg. 

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvos a fővárosi Honvédkórház koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok