Index Vakbarát Hírportál

György István: Az unióhoz képest dupla sebességgel halad az oltás

2021. április 3., szombat 12:28

A magyar oltási program továbbra is nagyon dinamikusan halad és húsvétkor sem áll le, hiszen a vakcinák életeket menthetnek – mondta az Országos Oltási Munkacsoport vezetője szombaton a közmédiának.

György István kifejtette, pénteken újabb 64 ezer Moderna-vakcina került ki a Megyei Oltási Munkacsoportokhoz, vasárnap pedig további 229 ezer AstraZeneca-oltóanyag érkezik.

Magyarország kétszeres oltási sebességgel halad a nagy uniós tagállamokhoz, például Németországhoz, Franciaországhoz és Olaszországhoz képest

– mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára, hozzátéve, hogy három nap alatt 78 ezer pedagógust tudnak beoltani, a jövő héten pedig az óvodai nevelők, a szakképzésben dolgozók és a különböző gondozást nyújtó intézményekben nevelő pedagógusok kapnak vakcinát mintegy 100 ezres nagyságrendben.

Eközben a honvédség és az operatív törzs együttműködésével öt oltóbusz indult el, a járművekkel 22 500 oltás adható be egy hónapban – emlékeztetett György István, megerősítve, hogy Budapesten a korábbi négy helyett már tizennyolc szakrendelőben oltanak.

A szakpolitikus arra kérte a kismamákat és a gyermeküket anyatejjel táplálókat, hogy a háziorvosuktól igényeljék a Pfizer-, illetve a Moderna-oltásokat, amelyeket vagy a háziorvosi rendelőben, vagy az oltópontok egyikén vehetnek fel. A kismamák esetében a második trimesztertől ajánlott az első oltás, míg a második a szülés után; a gyermeküket anyatejjel tápláló édesanyák pedig a baba egyéves koráig kérhetik az oltást, amelynek beadását a háziorvosok egyénileg mérlegelhetik.

Bár már a teljes társadalom előtt kinyitották az oltási lehetőséget, továbbra is elsőbbséget élveznek az idősek és az alapbetegségekben szenvedők, a sorrend meghatározásában viszont nagy döntési szabadságot adtak a háziorvosoknak – hangsúlyozta György István.

Rovatok