Index Vakbarát Hírportál

Újabb 11 egyetem kerül alapítványi fenntartásba

2021. április 3., szombat 07:41 | aznap frissítve

Húsvét előtt egyszerre 31 javaslatot terjesztettek az Országgyűlés elé, többségük a közvagyon átruházásáról szól.

Szerdán 11 újabb magyar egyetem „modellváltásáról” benyújtottak be törvényjavaslatokat a parlamentben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint – ha elfogadják – ősztől már az egyetemisták mintegy 70 százaléka, több mint 180 ezer hallgató tanulhat alapítványi fenntartású egyetemeken – értesült a Népszava.

A kormányzat az egyetemek szervezeti, pénzügyi munkavállalói és oktatási, kutatási autonómiájának megerősítésével indokolja az átalakításokat. Az érintettek közül ezt többen vitatják, miután az egyetemeket fenntartó alapítványok kuratóriumait kormánypárti politikusokkal és kormányközeli gazdasági szereplőkkel töltötték fel.

Több egyetemi oktató jelezte: „infosztrájkba” kezdenek; a hagyományos tanterv helyett az egyetemi függetlenségről, a felsőoktatás egészét és saját intézményüket érintő változásokról beszélgetnek majd a hallgatókkal.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszakára a kormány 31 javaslatot terjesztett be, többségük a közvagyon átruházásáról szól. Ennek részeként öt alapítványt hoznának létre csaknem 600 milliós induló juttatással, részvények és állami ingatlanok átadásával. 

Módosítják a köznevelési törvényt

Miután az Alkotmánybíróság (AB) alkotmányellenesnek ítélte a köznevelésről szóló törvény vonatkozó részeit, a kormány pontosítja a tankötelezettség és óvodakötelezettség megkezdésének szabályozását.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint javaslatuk lehetővé teszi, hogy a gyermekvédelmi hatóság is kezdeményezhesse a tankötelezettség halasztását az Oktatási Hivatalnál, amennyiben az indokolt lenne és a szülő nem járt el az ügyben. Kivételesen indokolt esetben, újabb kérelem alapján lehetséges az óvodakezdés halasztása is annak az évnek augusztus 31. napjáig, amelyben a gyermek az ötödik életévét betölti.

Rovatok