Index Vakbarát Hírportál

Módosítaná a törvényt a kormány, hogy egyetemi kuratóriumokban is vállalhassanak másodállást a polgármesterek

2021. április 5., hétfő 08:32

Tagja lett Kecskemét fideszes polgármestere is a Neumann János Egyetem fölé helyezett vagyonkezelő alapítvány felügyelőbizottságának. Szemereyné Pataki Klaudia az amúgy is milliós polgármesteri fizetése mellé ezért 1,6 millió forintot kap pluszban havonta. A jelenlegi szabályok szerint a polgármester nem vehetne fel két helyről fizetést. 

A Momentum helyi képviselői Szel Bernadett független országgyűlési képviselővel együtt a Kormányhivatalhoz fordultak, hogy szüntesse meg az összeférhetetlenséget, választ azonban nem kaptak. Nagycsütörtökön Semjén Zsolt benyújtott egy olyan törvényjavaslatot, amely az egyetemek modellváltásához igazítja az eddigi szabályokat. A kormány ezzel egyetlen esetben megengedné a polgármestereknek a másodállást, már ami a vagyonkezelő alapítványi vagy kuratóriumi felügyelőbizottsági tagságot illeti.

Szemereyné Pataki Klaudia egyébként az elmúlt nyolc hónapban több mint 13 millió forintot vett fel. A Momentum arra szólította fel, hogy fizesse vissza ezt az összeget – hangzott el az RTL Klub Híradójában.

Eközben a 444 azt írta, hogy a kecskeméti polgármesteren kívül a győri, fideszes Dézsi Csaba Andrást is beültették a Széchenyi Egyetemet irányító kuratóriumba, Miskolc ellenzéki polgármesterét, Veres Pált pedig a Miskolci Egyetem fölé helyezett kuratóriumba hívta meg Varga Judit. 

Rovatok