Index Vakbarát Hírportál

Megint adathalász e-mailek jönnek, ne nyissa meg őket!

2021. április 6., kedd 15:48

Az utóbbi hetekben megemelkedett a közműszolgáltatók nevében kiküldött adathalász e-mailek száma – közölte honlapján a rendőrség. 

Az adathalászok e-mailek, illetve weboldalak, valamint nyereményjátékok formájában próbálnak személyes vagy bankkártyaadatokhoz jutni, melyeket később bűncselekmények elkövetéséhez használnak fel.

Az adathalász levelek közös jellemzője az, hogy egy idegen, nem a szolgáltatóhoz köthető feladótól származnak. Bár a grafikai megjelenésük hasonlít a szolgáltatók által használt megjelenítési formákhoz, de jellemzően tört magyarsággal megfogalmazott, helytelen nyelvtani szerkezeteket alkalmazó szöveges üzeneteket tartalmaznak, melyekben a mellékelt hivatkozásra kattintással adathalász weboldalra irányítják a címzetteket.

Ezek a weboldalak szintén használják azokat az arculati elemeket, amelyek az igazi szolgáltatóval hozhatók összefüggésbe, de azokon jellemzően leegyszerűsített megjelenítést, nem működő gombokat, hivatkozásokat, illetve helytelenül megfogalmazott kifejezéseket használnak.

Húsvétkor például aMagyar Posta nevében eljárva küldtek ki a csalók adathalász e-maileket.

A rendőrség arra kéri az embereket, hogy ha felmerül bennük a gyanú, hogy adathalász e-mailt kaptak, akkor semmiképp se nyissák meg azokat. Ezenfelül közölték, hogy a gyanús weboldalakat jelenteni lehet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által üzemeltetett Internet Hotline felületén.  

Ha valaki már regisztrált ilyen weboldalon, érdemes lecserélni az e-mail- és a közösségimédia-felületeken regisztrált fiókjának jelszavát, valamint korlátozni a megadott bankkártyája elektronikus használatát, illetve annak cseréjét igényelni az esetleges későbbi visszaélések megelőzése érdekében.

Rovatok