Index Vakbarát Hírportál

Itt a nyitás, de mikor ülhetünk ki az éttermek teraszaira?

2021. április 7., szerda 09:44

Az oltás üteme alapján a lazítás második lépése sem lehet túl messze, de sok a bizonytalanság.

Orbán Viktor kedden bejelentette, hogy Magyarországon elérte a legalább az első dózissal beoltottak száma a 2,5 millió főt. Emlékeztetőül álljanak itt az első lazítások, az alábbi intézkedésekkel:

A vendéglátók teraszainak nyitásáról viszont sem a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében, sem a vonatkozó rendeletben nem esik szó.

Áprilisra várjuk

Március 20-án írtunk arról értesüléseink alapján, hogy 2,5 millió beoltott után valószínűleg a szabadtéri teraszokon lehet majd fogadni vendégeket.

Nehéz kérdés. Azt merném ma mondani, hogy áprilisban mindenképpen

– ezt már Gulyás Gergely mondta egy online fogadóórán, az atv.hu március 27-i beszámolója szerint, viszont a kancelláriaminiszter azt is hozzátette, hogy „minden jövőre vonatkozó prognózis amúgy is bizonytalan, most különösen az”.

Csak a védettek?

A kormány tagjai többször is hangsúlyozták, hogy az újraindítás fokozatainak meghatározásakor figyelembe veszik az erről szóló nemzeti konzultáció eredményeit. Ebben a válaszadók 65 százaléka értett egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők kapjanak felmentést bizonyos korlátozások alól.

Orbán Viktor március 19-én a Kossuth rádióban kijelentette:

az újraindítás tervében a konzultáció alapján lesz olyan időszak, amikor bizonyos szolgáltatásokat a védettségi igazolvánnyal rendelkezők tudnak majd igénybe venni.

Arra viszont nem tért ki, hogy pontosan milyen szolgáltatásokat kötnek ehhez.

Az oltás üteme alapján a nyitás második lépése sincs túl messze, négy napja a kormányfő április 13-ára tette azt a napot, amikor elérhetjük a hárommillió beoltottat, 3-3,5 millió után pedig jöhetnek az újabb lazítások.

(Borítókép: Vendéglátóhelyek üres teraszai Nagykanizsán az Erzsébet téren 2020. november 11-én. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok