Index Vakbarát Hírportál

Karácsony üzent Orbánnak, nem kér a kínai egyetem budapesti campusából

2021. április 8., csütörtök 18:17

A főváros semmilyen módon nem megy bele abba, hogy diákváros helyett kínai elit campus épüljön Ferencvárosban – idézi az MTI Karácsony Gergelyt.

Ha a kormány mégis felrúgja az erről kötött megállapodást, ha megint kiderül, hogy fabatkát se ér a miniszterelnök kimondott szava, akkor az bizony a kormánynak fontos stadion megépítését is érinti – írta Karácsony Gergely.

Nemrég egy minisztériumi előterjesztésből derült ki, hogy az elit kínai felsőoktatási intézmény, a Fudan Egyetem campusának a felépítéséért feláldozták annak a budapesti kollégiumvárosnak a jelenlegi tervét is, amely nyolc-tízezer magyar egyetemi hallgatónak és tanárnak biztosított volna korszerű tanulási és lakhatási körülményeket. A beruházás a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínén valósul meg. A magyar felsőoktatási gigaberuházás becslések szerint 540 milliárd forintba fog kerülni, jelentős részben kínai hitelből valósítanák meg, valamint kínai munkások építenék fel kínai alapanyagokból. 

Karácsony Gergely a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely kijelentésére reagálva úgy fogalmazott, hogy a kormány szerint a magyar diákok olcsó lakhatását az szolgálja, ha a ferencvárosi diákváros helyére „a Kínai Kommunista Párt elveit és befolyását szolgáló” elit egyetemet telepítik. A budapesti főpolgármester valószínűleg arra célzott, hogy 2019 decemberében több kínai felsőoktatási intézmény statútumát is módosították, hangsúlyozva bennük, hogy lojálisak a párthoz. A Fudan Egyetem diákjai tüntetést is szerveztek a módosítás ellen.

A magyar diákok olcsó lakhatása sokkal fontosabb, mint a kínai befolyásszerzéshez való szolgalelkű asszisztálás a magyar adófizetők pénzén – hangsúlyozta Karácsony Gergely.

Rovatok